2015. 06. 19.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Rakaczki Gábor az Év Bortermelője Tokaj-Hegyalján

Szoros mezőnyben nyert a tokaji borász

Rakaczki Gábort, a Sauska Tokaj főborászát választották az Év Bortermelőjének Tokaj-Hegyalján. A szakember szoros versenyben kapta meg a megtisztelő címet, az elismerést a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának gálavacsoráján adták át. A tokaji Kulturális és Konferenciaközpontban hirdették ki a tizenkilencedik borvidéki borverseny díjai is.

Szoros versenyben nyerte meg az Év Bortermelője címet Rakaczki Gábor, a Sauska Tokajfőborásza. Összesen négyen voltak esélyesek a cím elnyerésére, a tokaji hegyközség jelöltje mellett Wille-Baumkauff MártaSamuel Tinon és ifj. Szepsy István neve szerepelt a jelöltek közt.

Borbemutató az Év Bortermelőjével - Rangos elismerést kapott a Sauska Tokaj főborásza.
fotók: Erdős József ǀ hegyalja.info

- Nem számítottam erre, erős mezőny volt és nehéz lehetett kiválasztani a legjobbat - mondta el a HegyaljaInfonak a 2015-ös év bortermelője. Hozzátette, mindannyian a borvidékért dolgoznak és bízik abban, hogy a többiek is megkapják a megérdemelt elismerésüket a jövőben.
Rakaczki Gábor a Sauska Tokaj főborásza jelenleg, de korábban a Tokaj Kereskedőháznál és a Degenfeldnél is hat-hat szüretet dolgozott végig.

Tokaji gálavacsora
Másodszor tartotta Tokajban a Hegyközségi Tanács a gálavacsoráját, amin a tizenkilencedik borvidéki borverseny eredményeit is kihirdették. A megmérettetésre több mint száz fajta bort neveztek, az érdeklődés akkora volt, hogy egy előminősítést is tartottak.


Prácser Miklós a Kulturális és Konferenciaközpontban megtartott gálavacsorán elmondta, a nemzetközi szintű borbírálat is a korábbiaktól eltérően zajlott. A bírálók már nem papíralapon, hanem egy számítógépes rendszer segítségével véleményezték a tételeket, a pontszámok mellett pedig rövid szöveges értékelést is a borokhoz fűztek. Az elnök hozzátette, 14 arany, 72 ezüst és 15 bronz minősítést osztottak ki, a jelentkezők száma és az eredmények pedig hűen tükrözik azt, hogy hol tart most a borvidék.

A borversenyen a fehér bor kategóriában a sárospataki Tokaj-Portius Pincészet 2013. évi száraz furmintja, a szamorodni-késői szüret kategóriában a MAD-Wine Kft. Mád 2013. évi késői szüretje nyert, míg az aszúk között a bodrogkeresztúri Puklus Pincészet 2007-es évi 6 puttonyos aszúja lett a legjobb.

  

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Vasárnap Mádra költöznek a Stílusos Vidéki Éttermek

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

 

Címkék: