2018. 05. 01.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Szeretik a vendégek Tarcal ízét

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

Kanczler András (Basilicus Borkultúra Központ) és Berecz Stéphanie (Kikelet Pince) borászok.

A település borát az április végén harmadik alaklommal megrendezett Bűbájos Hétvégén mutatták be a nagyérdeműnek. A tavalyi premier sikeresnek mondható, Kanczler András a Basilicus Borkultúra Központ főborásza szerint az idei bor pedig még kerekebb, frissebb és szebb lett az előzőnél.

- A Tarcal Bor egy nyitott kezdeményezés, bárki aki valamelyik tarcali dűlőben bort készít, az csatlakozhat hozzánk. Ebben az évben tíz borászattal közösen készült el a település bora, a pincészetek 220 liter saját borral járulnak hozzá a kezdeményezéshez - emelte ki a szakember.

A Tarcal Bor különlegessége, hogy nem a szőlőt, hanem már a kész borokat adják össze a pincészetek. A műfaji megkötés mindössze annyi, hogy annak vagy furmintnak vagy hárslevelűnek kell lennie. Nem számít az, hogy hordóban vagy tartályban erjesztették esetleg batonnage-olták, de fontos hogy száraz bortípus legyen.

A 2017-es premiert követően mindenki, aki részt vett az akcióban 280 palackot kapott a közös borból. Sőt, nem csak a pincészetek tűzték ki itallapjukra a Tarcal Bort, hanem a helyi szállodákban és éttermekben is kóstolható.

- Azt látjuk, hogy mindenki, aki eljön Tarcalra az szereti és visz belőle. A fogadtatása sokkal jobb, mint vártuk, több helyen már el is fogyott a tavalyi készlet - tette hozzá Kanczler András.

A bor célja egyrészt ugyan az, mint Hegyalja többi településborának: az adott község és terroir-jelleg bemutatása, másrészt az összefogásra valamint a közös célok megtestesítésére utal. Mivel Tarcal a Tokaji-hegy nyugati lábánál fekszik számos jó besorolású dűlővel, így aki csak rövid ideig tartózkodik a településen vagy nincs lehetősége a bőséges borkínálat végigkóstolására, akkor ez a bor kiváló alternatíva lehet arra, hogy megkóstolja Tarcal ízét.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: