2017. 08. 17.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

„Ember és természet közös alkotása”

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ennek alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács és Hercegkút Község Önkormányzata szakmai napot tart 2017. augusztus 25-én 14 órai kezdettel Hercegkúton a Gomboshegyi  pincesornál. 


 
A Tokaji borvidék immár 15 éve része annak a nagy nemzetközi családnak, amely a közös felelősségvállalást tűzte ki zászlajára a kiemelkedő egyetemes értékek védelmében. Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj a világon egyedülálló, legalább ezeréves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn. A terület évszázadokon át megőrizte egységét, gondolva itt akár az egyedülálló, gazdag földtörténeti örökségére, a kőzetek és talajok sokféleségére, sajátos földrajzi fekvésére, kedvező mikroklímájára, a szőlőbirtokok, települések pincerendszereinek egyediségére. Mindezek együtthatásának köszönhetőn vált világhírűvé a tokaji bor, a tokaji aszú és kap egyre nagyobb teret a furmint. 
 
Az UNESCO legfontosabb célja a globális felelősségvállalás a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért, összefogás a kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékek fenntartásáért. Büszkék lehetünk arra, hogy a Tokaji borvidék az egész emberiség számára olyan egyetemes jelentőséggel bír, amelyet közös felelősségünk megőrizni az utókor számára.
 
A kultúrtáj az „ember és a természet közös alkotása”. Évszázados kapcsolat ez, amely az emberi tevékenység és a föld jellegzetes viszonyát jelenti, amely a mai napig is fennmaradt. A világörökségi rang egy elismerés az ember és a természet közös munkájának, amely megtalálható a borvidék világszerte számon tartott sajátosságaiban. Nem csak a miocén kori ősszőlő levelének lenyomatában, a Botrytis cinereaban, a kocsánytalan tölgyben, de a Tokaji borvidék mindennapi életében, a csodálatos természetben, különleges élővilágban, sokszínű utcaképben, egyedülálló ízvilágban, világszínvonalú minőségi borokban. 
 
A jubileum kiváló alkalmat teremt arra, hogy ismét végiggondoljuk, hogy mit is jelent a Tokaji borvidéknek, sőt Magyarország helyszíneinek a cím, mit jelent a világörökség a mindennapokban a hétköznapi embernek, a helyben élőknek és a turistáknak egyaránt. 
 
Tegyünk egy sétát a változatos dűlőkben, a Bodrog parton, a zegzugos településeken, nyissunk ki egy üveg jó bort és megértjük azt a csodát, amit az ember és természet közös alkotásaként aposztrofálnak. Ne felejtsük el, hogy Tokaj-Hegyalja mindenkit vár.
 
Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Vasárnap Mádra költöznek a Stílusos Vidéki Éttermek

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Tokaji Dukát: Golop Községe is csatlakozott a helyi pénz elfogadásához

Tokaj-Hegyalján 27 település összefogásával született meg az ötlet, hogy új pénznemet vezetnek be. A cél a helyi közösség összetartásának növelése és turizmus fellendítése volt.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Ahonnan a furmint meghódította a világot: Mád

Hetedik éve ünneplik a furmintot a Tokaji Borvidék talán legszebb településén, Mádon. Világhódító útjára azonban ennél jóval korábban „indult”. Más településnek nincs korábbi története a száraz furmint utazásáról.

 

Címkék: