2017. 08. 17.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

szöveg: Erdős József | fotók: Csáki Szilárd | HegyaljaInfo


Gyermekkora óta meghatározó szerepet játszik az életében a gasztronómia. Dávid Rémusz azt mondta már a családi utazások is ezen témakörben zajlottak, így ebben nőtt fel és bár sokszor evett volna egy adag sült krumplit ketchuppel neki mégis a békacombot kellett megkóstolnia. Ezt gyerekként nem feltétlenül élte meg mindig pozitívan, felnőttkorára azonban rájött, hogy kinyílt a világ előtte.

Erdőbényére 1996-ban került a család, Tokaj-Hegyalját ott és akkor kezdték felfedezni. A leromlott állapotú kúria utolsó tulajdonosa 1989-ben a Hegyközség volt, ez a helyzeten azért sokat javított a térségbeli kastélyok és udvarházak állapotához képest. Ettől függetlenül volt azért munka a ma már impozáns épülettel, Dávid Rémusz azt mesélte, hogy a falig vissza kellett bontani mindent, ajtók, boltívek voltak befalazva Erdőbénye egyik legrégibb épületében.

- Véletlenek sorozata játszott közre abban, hogy a kúria a családé lett. Újkígyóson egy tanyája volt a szüleimnek több mint húsz éven keresztül. A sorozatos betörések és lopások azonban már odáig vezettek, hogy a házat is elhordták onnan. A szüleim szerettek volna egy hétvégi házat helyette, és mivel itt sok debreceninek van háza nekünk is ezt ajánlották. Először egy kis parasztházat szerettünk volna vásárolni, de itt jártunkkor édesanyám meglátta a kúria tetejét a szomszéd utcáról, érdeklődött utána és végül a családé lett – meséli a fiatal borász.

A borászkodás azonban jóval később jött. Eleinte csak hétvégenként jártak Erdőbényére és maximum vendégeként jelentek meg a már meglévő pincében. A fellendülés a településen az utóbbi tíz évben indult el ezen a területen, a legtöbben akkor nyitottak pincét és vágtak bele a borkészítésbe. Dávid Rémusz azt mondja a jó kapcsolat akkor kezdődött és mai napig tart. Ő úgy érzi egymás segítése nem csak Erdőbényére igaz, hanem a teljes Hegyaljára is. Összetartanak a borászok, azt meséli ha bárkit felhív tanács miatt sosem utasítják el.

Tokaj Y Generáció
Ugyan ez igaz a Tokaj Y Generációra is. Az öt fiatal borász is remekül kiegészíti, támogatja egymást, de azért az egészséges versengés megvan. Ez persze csak a borokra igaz, Rémusz szerint ha valaki jobb bort csinál, mint a másik, akkor egyrészt tanulni kell tőle, másrészt törekedni arra, hogy a következőnek a sajátja legyen a jobb.
A már több mint egy éve tartó kapcsolat jól működik, az öt fiatal Hegyalja különböző pontjain dolgozik és remekül megértik egymást. Ugyanakkor egy-egy rendezvényen, borkóstolón hatékonyabban tudnak közösen fellépni.

A bio az egyetlen út
Dávid Rémusz fontosnak tartja a bio művelést. Szerinte ebben van a jövő lehetősége, szinte a kezdetek óta ebben gondolkodnak. A terület kiválasztásában is az játszotta a legfontosabb szerepet, hogy külön álló tábla legyen és a Rány –dűlőben meg is találták ezt. 2010-ben telepítették, 2013 óta teljesen bio művelésben tartják a mintegy öt hektárnyi szőlőt. Előtte konvencionális termeléssel foglalkoztak.
- Szerintem ez az egyetlen járható út, nincs másik. Eleve egy bizalmi dolog a bor, én tiszta lelkiismerettel szeretném átadni az embereknek. Az egészséges életre és táplálkozásra én is odafigyelek és lássuk be, hogy az emberek többsége 60-70 korára különböző betegségekkel küzd. Ez korábban, mielőtt megjelentek ezek az adalékanyagok és komoly vegyszerezések, még nem így volt. A növényvédelemben is olyan komoly fejlettségi szinten állunk, ami miatt már nem kell ahhoz komoly bátorság, hogy az ember bio legyen – mesélte Rémusz.
Persze egy betegséges év őket is érinti, de nem jobban, mint azokat, akik konvencionális termeléssel foglalkoznak. A Rány -dűlő mellett a Szent Mihály –dűlőben tíz hektár van a tulajdonukban, ott újratelepítenek és a meglévő ültetvényeket próbálják helyre hozni.

Dávid Rémusz úgy véli egyaránt fontos, hogy Tokaj-Hegyalját itthon és nemzetközileg is elismerjék. Szerinte meg kell ismertetni az emberekkel a tokaji bort, azt hogy mekkora kincs van az ország ezen szegletében. Azt mondja sajnos itt is élnek olyan emberek, akik nem tudják milyen a jó tokaji, akkor pedig mit várunk el attól, aki az ország másik végén él.
- Új –zélandi és chilei borokat iszunk, pedig édesben és szárazban is a tokaji a borok királya. Nyugodtan oda lehet tenni bármelyik nemzetközi sorba egy jól elkészített furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt. Mert ezt a komplexitást, amit a tokaji borok adnak nagyon-nagyon kevés borvidék tudja produkálni – tette hozzá Dávid Rémusz.

Ő maga az első borát 2013-ban készítette, jó év volt, de a tőkék fiatalok, alig három évesek voltak. A fő szempont a növény erősödése volt így erős hozamkorlátozást hajtott végre. Ekkor hétezer palackot produkáltak, egy évre rá pedig csak a sárgamuskotályból készült bor, mert a többi minősége olyan lett volna, ami szerinte nem méltó a Budaházy-Fekete Kúriához. 2015-ben tízezer palackkal dolgoztak, 2016-ban pedig erősen megválogatta a hozamot. A cél, hogy az öt hektárról a tőkék megerősödése után huszonötezer palack bor készüljön.

Hatalmas fejlődés
A Béres Szőlőbirtok tizenöt éves „születésnapi” rendezvényén Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos a tulajdonos Béres Józsefet idézve azt mondta: „Ha sikeres vagy, akkor a szomszédod is sikeres”. A kijelentéssel a szintén Erdőbényén dolgozó Dávid Rémusz is egyetért, kicsit kiterjesztve ezt. Úgy fogalmazott, hogy egy jól menő borászat, ami száz vendéget vonz a településre, abból tíz biztosan meglátogat másokat is. S ha közülük csak párnak nyerte el a tetszését az, amit ő kínált, már nyert mindenki. Szerinte az a lényeg, hogy a vendégeket ide tudják csalogatni, ahol a borok készülnek. Tokaj-Hegyalja legnagyobb problémáját még mindig a turisták hiányában látja, illetve abban, hogy még mindig hiányoznak a jó utak.

- Ha engem kérdeznének, hogy milyen állami segítségre van szükség, akkor semmi mást nem szeretnék, csak legyenek jó utak. Onnantól kezdve a helyi borászok intéznének mindent. Ha az emberek könnyen ide tudnának jönni, akkor nem kérdés, hogy beleszeretnének Hegyaljába- tette hozzá.

A gasztronómia kapcsán úgy vélekedik, hogy az elmúlt 5-6 évben ezen a területen is óriásit fejlődött Tokaj-Hegyalja.
- Tíz évvel ezelőtt, kis túlzással, kimérős pincékben lehetett kapni kétes minőségű borokat. Tisztelet a kivételeknek persze, de ezzel általánosították a borvidéket nagyon sokan. Nem volt egy jó étterem, ahová el lehetett menni. Ma azonban három-négy éttermet nyugodt szívvel tudok ajánlani még a legnagyobb gasztrománnak is – emelte ki.


Nyitó kóstoló a Bor, Mámor, Bényén
A korábbinál még jobban kivette a részét Erdőbénye legnagyobb rendezvényéből idén a Budaházy- Fekete Kúria. Dávid Rémusz szerint az ilyen jellegű és hangulatú programok azok, ahol meg lehet mutatni a bort a vendégeknek. A „varázsfaluban”, ahogy ő fogalmaz, mindig nagyon figyelnek arra, hogy a látogatók jól érezzék magukat, ebben az évben pedig nála tartották a nyitó kóstolót csütörtök este. A hegyaljai rendezvények kapcsán egyébként úgy vélekedik, hogy egyre jobb és minőségi programok indulnak és indultak el a borvidéken. Szerinte Erdőbénye, Mád és Tállya példát tud mutatni a településeknek, de egyre több helyen már a korábbitól eltérő szemlélettel tartják meg programjaikat. A rossz értelemben vett „falunap jellegű” rendezvényeket kevésbé pártolja és reméli, hogy ezt előbb-utóbb Tokajban is felismerik.

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: