2017. 08. 17.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Tokaji Dukát: Golop Községe is csatlakozott a helyi pénz elfogadásához

Tokaj-Hegyalján 27 település összefogásával született meg az ötlet, hogy új pénznemet vezetnek be. A cél a helyi közösség összetartásának növelése és turizmus fellendítése volt. 

 
A „Kiemelt turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretében bocsátották ki Tokaj-Hegyalja helyi pénzét, a Tokaji dukátot. Egy Tokaji dukát egy forintot ér, de ennek a pénznek nem ez a különlegessége, hanem amellett, hogy a tokaj-hegyaljaiak összetartozását erősíti, a forgalom megélénkülését is várják ettől, hiszen azok, akik vállalják ennek a pénznek a forgalmazását és az elfogadását, azok kedvezményeket is biztosítanak majd a vásárlóknak. Mád polgármestere mellett most Golop Község polgármester Kiss Lajos is úgy döntött, hogy 2017. szeptemberében kibocsátják a Tokai Dukátot. A tárgyalások már folynak az elfogadóhelyi partnerekkel.
 
A helyi fizetési eszközök
A helyi pénzek, hivatalos nevükön forgatható utalványok készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek és értékpapírnak nem minősülő, átruházható és többször felhasználható, papír alapú fizetési eszközök, amely áruk vagy szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére szolgálnak.
 
Ma Magyarországon négy helyi pénz létezik: Sopronban a Soproni kékfrank, Veszprém megye déli részén a Balatoni korona, Hajdúnánáson a Bocskai korona és Tokaj-Hegyalján a Tokaji dukát. A helyi pénzek ugyanannyi forintot érnek, amilyen címletben fizetnek velük. A Tokaji dukát az összes Magyarországon forgalomban lévő papírpénznek megfelelő címletben névértéken vásárolható meg. A helyi pénz a Bocskai Korona alapján jött létre, névértéken lehet váltani, azaz árfolyama a forintéhoz kötött. A Dukát a soproni Kékfrank, a hajdúnánási Bocskai-, illetve a Balatoni Korona után negyedikként jött létre, mint kis közösségi pénzhelyettesítő utalvány az országban.

 
Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Vasárnap Mádra költöznek a Stílusos Vidéki Éttermek

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

 

Címkék: