2017. 07. 18.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Készülőben Tokaj-Hegyalja receptkönyve

A helyi és a térségből elszármazott lakosság segítségével, a régmúlt receptjeit felkutatva és összegyűjtve, helyi alapanyagokra támaszkodva, a helyi termelők, borászatok, éttermek és egyéb szervezetek, illetve a szolgáltatók és gasztronómiai szakértő bevonásával készítik el Tokaj-Hegyalja recepttárát és teszik közzé videó anyagok, valamint könyv formájában.


fotó: Csáki Szilárd │ hegyalja.info
 
Az ötletgazdák – a Dubóczki Dorina Marketing Kft. és a hegyalja.info csapata – a borkultúra ápolása mellett szeretnék, ha a térségre jellemző gasztronómia az utókornak is megmaradna. A borvidékre rendkívül széleskörű konyhakultúra is jellemző, a térség különböző településein egymástól eltérő ételeket készítettek. 
 
A Tokaj-Hegyalja Konyhája kezdeményezés elindítói szerint a bor, az aktív- vagy egészségturizmus, a látnivalók és egyéb attrakciók mellett fontosak a hegyaljai hagyományok és azon értékeknek ápolása, melyekre építkezve tartalmassá, ízessé tehető a helyiek élete mellett az idelátogatók napjai is, érkezzenek ők akár belföldről, akár az országhatárokon túlról.

 
Fontos feladatnak tekintik, hogy adott ételekhez a Tokaji Borvidéken készített kitűnő, ízében illő borok kerüljenek ajánlásra, amihez a borvidék kiváló borászatait hívják segítségül.
 
A kezdeményezés sikeréhez persze még sok „hozzávalóra” van szükség. A legjobb minőségű anyagokra és termékekre, amelynek többsége helyben rendelkezésre áll, illetve a legkiválóbb szakemberekre és az ő építő gondolataikra. 
 
Az ötletgazdák már megkezdték a receptgyűjtést, amihez a helyiek segítségét is várják, az elkövetkezendő időszakban pedig a borvidéki szereplőket is személyesen felkeresik, hogy építő ötleteiket, javaslataikat kikérjék. A tervek szerint az első videóanyagok már a nyáron elkészülnek, a receptgyűjteményt pedig egy szakácskönyv formájában is meg szeretnék jelentetni.
 
Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Vasárnap Mádra költöznek a Stílusos Vidéki Éttermek

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

 

Címkék: