2017. 07. 15.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Kezdődik a Hello Wood Építész Mustra ‘17

Mit jelent 125 fiatal tervezőnek a Tokaji borvidék?

A Tokaji borvidék kapcsán még mindig sokan csak a borra asszociálnak. De mi születik abból, ha több mint 100 huszonéves, kreatív egyetemista ismerkedik meg a régió egyedülálló adottságaival, természeti-, kulturális- és épített örökségével, és építéssel tölt egy hetet a helyszínen? A Hello Wood július 15-én induló programját az összes magyar építész-képzés és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is beépítette a tantervébe.

Idén ünnepeljük a 15. évfordulóját annak, hogy a Tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ez adja az egyik apropóját annak, hogy idén a Hello Wood itt rendezi meg Építész Mustra ‘17 (2017. július 15-22.) elnevezésű oktatási programját, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. Az ország összes építész képzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen 125 diák és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész kapcsolódik be a Tokaji borvidék megújulását övező közös gondolkodásba, és építenek fel 11 projektet a régió 7 településén - Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajban. Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre - az egyedülálló adottságokra, természeti-, kulturális- és épített örökségre, évszázados hagyományok ápolása mellett, a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára - és az Y-generáció friss ötleteivel bővítsék a régió megújulásának gondolatvilágát.

 

A projekt oktatási szempontból is nagy jelentősséggel bír: először fordul elő, hogy a Hello Wood programját, az összes magyar építészeti képzés beépíti a tantervébe. Így lehetőség nyílik arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhatnak, hogy összemérjék erejüket. A legsikeresebb projektet 1 millió forint értékű díjjal jutalmazzák. A tábor felbecsülhetetlen gyakorlati tapasztalatot jelent a diákoknak, amely kiegészíti az elméleti-fókuszú oktatást, és gazdagítja a portfóliójukat, szakmai képességeiket.

A PROGRAMBAN RÉSZTVEVŐ EGYETEMEK, CSAPATVEZETŐK ÉS PROJEKTJEIK
Minden egyetem egy konkrét helyszínre tervezte és építi meg projektjét, melyre 2-3 m3 faanyag áll rendelkezésükre.

Monok
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Bene Tamás, Vass-Eysen Áron): szakrális hangulatú installáció a Kálvária-domb egyik fája körül 
Budapesti Metropolitan Egyetem (Galambos Dániel, Molnár Beáta, Pintér Márton): a Kossuth Lajos Általános Iskola udvarára készülő mobil bútorcsoport, amely Monok betűit adja ki

Abaújszántó
Soproni Egyetem AMI (Herczeg Tamás, Hadas László): építmény a világörökségi pincesor tetején, a helyi fiatalok kedvelt helyén
Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar (Borbás Péter, Rohoska Csaba): a bejárati úti pincesor egyik foghíjának beépítése 

Golop
Budapesti Metropolitan Egyetem (Galambos Dániel, Molnár Beáta, Pintér Márton): bútorok a buszfordulóba

Mád
Magyar Képzőművészeti Egyetem (Sallai Géza, Gálhidy Péter): Furmint-levelek az Első Mádi Borházzal szembeni dombon
Pécsi Tudományegyetem (Getto Tamás, Sztranyák Gergely), a gyönyörű borvidéki tájat bemutató kilátó Percze tetőn

Mezőzombor
Debreceni Egyetem (Török Dávid, Zombor Gábor): szociális építészet - periszkópos háztető

Tállya
Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kara (Zelenák Fruzsina, Valkai Csaba): optikai csalódás Európa mértani közepén, a tállyai elkerülő út végén
Széchenyi István Egyetem (Élő József, Cseh András, Tátrai Ádám): installáció a gyerekeknek a felújított Mailloth-kastély ­és Általános Iskola közötti területen

Tokaj
Budapesti Műszaki Egyetem (Lassu Péter, Pálóczi Tibor): kikötő jel a folyóparton

“Tokaj-Hegyalja gazdag hagyatékkal rendelkező régió. Sok fiatal építész új látószöget hoz majd, a megszokott narratívák helyett, és segít felpezsdíteni a térség identitásához kapcsolódó közös gondolkodást. Ezért szerveztük meg, hogy egy héten keresztül az ország összes építészeti képzése és a Magyar Képzőművészeti Egyetem csapata ide koncentráljon és friss gondolatokkal reflektáljon az térségben tapasztalt társadalmi-, kulturális-, épített- és természetes környezetre.” - mondják a Hello Wood vezetői.

Hello Wood, az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, akik Csóromföldétől Argentínáig tartanak nemzetközi építészeti táborokat, és Torontótól Londonig jegyzik munkájukat.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: