2017. 07. 08.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

33 köbméter hulladék a Tiszán

17 hajó és mintegy 250 ember vágott neki az idei PET-Kupának a Tiszán és a Bodrogon. A szervezők a Tokajban töltött pihenőnapon elmondták, a két nap során 33 köbméter hulladékot, többségében PET palackot gyűjtöttek össze.


 
Hulladékkal teli hajó a Tiszán - Ez csak egy a sok közül, rengeteg szemetet szedte össze a PET-kupán. Fotó: Bódisz Attila
 
Ez a szám még minden bizonnyal növekedni fog, hiszen a tokaji pihenés után egészen Tiszalökig mennek a hulladékból épített tutajokkal. Hankó Gergely projektvezető elmondta, ez a mennyiség még több lenne ha az illetékes szervek nem takarítanak a folyót. A palackok többsége Kárpátalja felől érkezik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél messzebb kerülnek a határtól, úgy változik a hulladék összetétele ukránról magyarra.
 
A PET-kupát ebben az évben már ötödször hívták életre, a kezdeményezés mellé már a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség is társult. Kárpátalján egy szemléletformáló programot is indítottak az ottani szemétgyűjtés mellett és bíznak benne, hogy a tevékenységük további támogatókra talál. Már most is több nagyvállalat segíti az akciót, a cél hogy az ország második legnagyobb folyója minél kevesebb szemetet szállítson. Az induló csapatok között pedig a települések is részt vesznek már, ebben az évben Vásárosnamény, Zsurk és Cigánd is saját hajót indított a már meglévő, jórészt baráti társaságok mellé. 
 
Posta György Tokaj polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, örül hogy Tokajt választották a természetvédők kiemelt helyüknek. Ezért a város kezdeményezi, hogy a Tisza Ünnepének nyilvánítsák július hatodikát. Kiemelte, a város két fontos természeti kincse a Bodrog és a Tisza, így annak megőrzéséért ők is mindent megtesznek. 
 
Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Vasárnap Mádra költöznek a Stílusos Vidéki Éttermek

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

 

Címkék: