2017. 07. 06.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Párbeszéd a magyar bor sikeréért

Országos Bor Roadshow indult

Hat állomásos, az egész országot érintő roadshowt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A konferenciasorozat első állomása Tokaj volt.

A Bor RoadShow célja, hogy a hazai szőlő- és bortermelőknek, a vendéglátásban és borturizmusban dolgozó szakembereknek lehetőséget teremtsen a közvetlen párbeszédre valamint szakmaközi egyeztetésre és a közös stratégia megalkotására. A turné első állomásán Molnár Péter, a HNT elnökségi tagja köszöntötte a vendégeket, beszédében elmondta: üzenet értéke van annak, hogy az országjárás első állomását Tokaj-Hegyalján tartják.

- Soha nem volt azzal kapcsolatban ellentmondás, hogy a magyar bormarketingben Tokaj minimum kihagyhatatlan, de inkább annak a csúcsára kívánkozik. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mindenképpen pozitívan áll az együttműködés mellé és üdvözli, hogy olyan források nyílhatnak meg a bormarketingben, amik korábban nem álltak rendelkezésre – tette hozzá Molnár Péter és felajánlotta a szakma segítségét.
 
 
Számos Tokaj-hegyaljai borász is képviseltette magát a konferencián. Szepsy István és ifj. Szepsy István (képünkön) mellett ott volt Áts Károly a Grand Tokaj főborásza; Demeter ZoltánMakai Gergely a Tokaj Hétszőlő jelenlegi- és Kovács Tibor a cég korábbi birtokigazgatója és Bárdos Sarolta a Tokaj Nobilis vezetője is.
 
Nincs egységes kép
Nem él a magyar borról egységes kép az egyes országokban Bánhegyi Zsófia az MTÜ vezérigazgató-helyettese szerint. Azt mondta, hogy ezt azonban lehetőségnek és olyan feladatnak kell felfogni, amit együtt végezhetnek el. 
- Az elmúlt évben a turisztikai ügynökség a HNT-vel közösen és szakértők bevonásával elkészített egy értékpiramist a bormarketinghez kapcsolódóan, aminek a csúcsán a Tokaji Aszú áll – emelte ki a vezérigazgató-helyettes és hozzátette: Tokaj-Hegyaljára több mint száz milliárd forint érkezik turisztikai célú fejlesztésekre, erre a kormányzat már a forrást is biztosította. Bánhegyi Zsófia előadásában kifejtette, hogy a turizmus remekül teljesít Magyarországon de a jövőben már ott vannak a viharfellegek és erőteljesen kell növelni a szektor versenyképességét. Jelenleg a GDP tíz százalékát adja a turizmus.
 

Fontos az eredetvédelem
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, a 2015-ben elindított eredetvédelmi programnak kettős célja van. Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők számának növelése mellett fontos a már meglévő lehetőségek jobb kihasználása. Hozzátette, a tavalyi év folyamán készítettek egy árfelmérést a magyar kiskereskedelmi szektorban (vinotékák, hiper- és szupermarketek), ahol a különböző boro átlag- valamint a mediánárát vizsgálták. Mindkét kategóriában a tokaji borok bizonyultak a legjobbnak, ezen belül pedig a borkülönlegességek a legértékesebbek. 
 

A konferencián szó esett még a marketing-kommunikációs koncepcióról, az ágazati stratégiáról és a gasztronómiai lehetőségekről is. 
 
 
 
Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: