2017. 06. 09.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Minőség: Így jutott el tíz év alatt a teljes foglalkoztatottságig egy zempléni falu

Mád igazi gasztrofaluvá vált, az év éttermével, a Gusteau Kulináris Élményműhellyel büszkélkedhet, míg boraival nemzetközi sikereket ér el. A Jó éjszakát! Mád kapcsán beszélgettünk a Mádért Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, a rendezvény szervezőjével, Dubóczki Dorinával és Tatárka József polgármesterrel.2007-ben alakult meg a Mádi Eredetvédelmi Egyesület, mely meghatározó volt a település életében. A Szepsy István vezette Mádi Kör szigorú eredetvédelmi szabályozást vezetett be, célul tűzve ki a helyi borok magas minőségének biztosítását, ez pedig a kiváló alapanyagnál kezdődik, jelen esetben a szőlőnél.

A minőségi borok mellett pedig más szolgáltatások és termékek esetében is a kiválóság lett az irány. Így lettek a borászatok mellett olyan egyéb magas minőségű szolgáltatások, mint a helyi alapanyagokat feldolgozó Gusteau Kulináris Élményműhely, mely a 2017-es év étterme lett a Gault&Millau szerint, de kiemelkedő az Első Mádi Borház vagy a Percze Étterem, melyek az ez évi Dinig Guide 100-as listájába is bekerültek, így a tíz legjobb vidéki étterem között három mádi, amivel a település abszolút rekorder.

A kezdeti sikereknek köszönhetően újabb vállalkozások alakultak, felépült a Botrytis Hotel, de egyre másra újították fel a régi épületeket és töltötték meg funkcióval a Mádra befektetők.

A helyiek közül sokan ezekben a kiváló szolgáltatást nyújtó helyek valamelyikén találtak munkát, de voltak, akikre átragadt a vállalkozási kedv. A régen még mennyiségre utazó őstermelők és családi borászatok is elindultak a minőséget jelentő úton. Más a borokhoz illő sajtokat készít, esetleg szappant, vagy mézet, gyümölcslevet, kis manufaktúrájukban biztosítják megélhetésüket. Nem hivatalos adat, de mára Mád eljutott oda, hogy gyakorlatilag mindenkinek van munkája, aki dolgozni szeretne.

Ahhoz azonban, hogy Mád egy kis bányászfaluból a borászat és gasztronómia fellegvárává váljon, nagyon sok munka és tanulás vár még mindannyiunkra. Itt kell megjegyezni, hogy a vállalkozók nagyon odafigyelnek a munkaerő folyamatos képzésére, iskoláztatására, hiszen csak így lehet a szolgáltatások magas színvonalát fenntartani.

Tulajdonképpen a mádi rendezvények, mint a június 9-10-én teltházzal megrendezésre kerülő Jó éjszakát! vagy a Mádi Furmint Ünnep is egy-egy kezdeményezés a magyar termékekért és egyfajta köszönetmondás is azoknak, akik segítették ezt a kis települést céljai elérésében, immár tíz éve – teszik hozzá.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: