2017. 06. 09.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Minőség: Így jutott el tíz év alatt a teljes foglalkoztatottságig egy zempléni falu

Mád igazi gasztrofaluvá vált, az év éttermével, a Gusteau Kulináris Élményműhellyel büszkélkedhet, míg boraival nemzetközi sikereket ér el. A Jó éjszakát! Mád kapcsán beszélgettünk a Mádért Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, a rendezvény szervezőjével, Dubóczki Dorinával és Tatárka József polgármesterrel.2007-ben alakult meg a Mádi Eredetvédelmi Egyesület, mely meghatározó volt a település életében. A Szepsy István vezette Mádi Kör szigorú eredetvédelmi szabályozást vezetett be, célul tűzve ki a helyi borok magas minőségének biztosítását, ez pedig a kiváló alapanyagnál kezdődik, jelen esetben a szőlőnél.

A minőségi borok mellett pedig más szolgáltatások és termékek esetében is a kiválóság lett az irány. Így lettek a borászatok mellett olyan egyéb magas minőségű szolgáltatások, mint a helyi alapanyagokat feldolgozó Gusteau Kulináris Élményműhely, mely a 2017-es év étterme lett a Gault&Millau szerint, de kiemelkedő az Első Mádi Borház vagy a Percze Étterem, melyek az ez évi Dinig Guide 100-as listájába is bekerültek, így a tíz legjobb vidéki étterem között három mádi, amivel a település abszolút rekorder.

A kezdeti sikereknek köszönhetően újabb vállalkozások alakultak, felépült a Botrytis Hotel, de egyre másra újították fel a régi épületeket és töltötték meg funkcióval a Mádra befektetők.

A helyiek közül sokan ezekben a kiváló szolgáltatást nyújtó helyek valamelyikén találtak munkát, de voltak, akikre átragadt a vállalkozási kedv. A régen még mennyiségre utazó őstermelők és családi borászatok is elindultak a minőséget jelentő úton. Más a borokhoz illő sajtokat készít, esetleg szappant, vagy mézet, gyümölcslevet, kis manufaktúrájukban biztosítják megélhetésüket. Nem hivatalos adat, de mára Mád eljutott oda, hogy gyakorlatilag mindenkinek van munkája, aki dolgozni szeretne.

Ahhoz azonban, hogy Mád egy kis bányászfaluból a borászat és gasztronómia fellegvárává váljon, nagyon sok munka és tanulás vár még mindannyiunkra. Itt kell megjegyezni, hogy a vállalkozók nagyon odafigyelnek a munkaerő folyamatos képzésére, iskoláztatására, hiszen csak így lehet a szolgáltatások magas színvonalát fenntartani.

Tulajdonképpen a mádi rendezvények, mint a június 9-10-én teltházzal megrendezésre kerülő Jó éjszakát! vagy a Mádi Furmint Ünnep is egy-egy kezdeményezés a magyar termékekért és egyfajta köszönetmondás is azoknak, akik segítették ezt a kis települést céljai elérésében, immár tíz éve – teszik hozzá.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Vasárnap Mádra költöznek a Stílusos Vidéki Éttermek

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Dávid Rémusz: „A bor eleve egy bizalmi dolog…”

Fontosnak, sőt az egyetlen megoldásnak tartja a bio termelést a Budaházy- Fekete Kúria vezetője. Dávid Rémusz családja Erdőbényén egy 1650-ben épült vadászkastélyt vásárolt húsz éve, így lettek hegyaljaiak, majd később borászat tulajdonosok.

 

Címkék: