2017. 06. 09.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Minőség: Így jutott el tíz év alatt a teljes foglalkoztatottságig egy zempléni falu

Mád igazi gasztrofaluvá vált, az év éttermével, a Gusteau Kulináris Élményműhellyel büszkélkedhet, míg boraival nemzetközi sikereket ér el. A Jó éjszakát! Mád kapcsán beszélgettünk a Mádért Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, a rendezvény szervezőjével, Dubóczki Dorinával és Tatárka József polgármesterrel.2007-ben alakult meg a Mádi Eredetvédelmi Egyesület, mely meghatározó volt a település életében. A Szepsy István vezette Mádi Kör szigorú eredetvédelmi szabályozást vezetett be, célul tűzve ki a helyi borok magas minőségének biztosítását, ez pedig a kiváló alapanyagnál kezdődik, jelen esetben a szőlőnél.

A minőségi borok mellett pedig más szolgáltatások és termékek esetében is a kiválóság lett az irány. Így lettek a borászatok mellett olyan egyéb magas minőségű szolgáltatások, mint a helyi alapanyagokat feldolgozó Gusteau Kulináris Élményműhely, mely a 2017-es év étterme lett a Gault&Millau szerint, de kiemelkedő az Első Mádi Borház vagy a Percze Étterem, melyek az ez évi Dinig Guide 100-as listájába is bekerültek, így a tíz legjobb vidéki étterem között három mádi, amivel a település abszolút rekorder.

A kezdeti sikereknek köszönhetően újabb vállalkozások alakultak, felépült a Botrytis Hotel, de egyre másra újították fel a régi épületeket és töltötték meg funkcióval a Mádra befektetők.

A helyiek közül sokan ezekben a kiváló szolgáltatást nyújtó helyek valamelyikén találtak munkát, de voltak, akikre átragadt a vállalkozási kedv. A régen még mennyiségre utazó őstermelők és családi borászatok is elindultak a minőséget jelentő úton. Más a borokhoz illő sajtokat készít, esetleg szappant, vagy mézet, gyümölcslevet, kis manufaktúrájukban biztosítják megélhetésüket. Nem hivatalos adat, de mára Mád eljutott oda, hogy gyakorlatilag mindenkinek van munkája, aki dolgozni szeretne.

Ahhoz azonban, hogy Mád egy kis bányászfaluból a borászat és gasztronómia fellegvárává váljon, nagyon sok munka és tanulás vár még mindannyiunkra. Itt kell megjegyezni, hogy a vállalkozók nagyon odafigyelnek a munkaerő folyamatos képzésére, iskoláztatására, hiszen csak így lehet a szolgáltatások magas színvonalát fenntartani.

Tulajdonképpen a mádi rendezvények, mint a június 9-10-én teltházzal megrendezésre kerülő Jó éjszakát! vagy a Mádi Furmint Ünnep is egy-egy kezdeményezés a magyar termékekért és egyfajta köszönetmondás is azoknak, akik segítették ezt a kis települést céljai elérésében, immár tíz éve – teszik hozzá.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Holnap kezdődik a Kerekdomb Fesztivál

Színházi előadásokkal, könnyű- és komolyzenei programokkal, borpiknikkel és kreatív gyerekprogramokkal indul pénteken a Kerekdomb Fesztivál Tállyán, Tokaj-Hegyalja festői településén.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Elhunyt Emmert György

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Emmert György, a Fekete Pince és a Palásthy-Emmert Pince borásza.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Wáberer György nevét viseli majd az új sárospataki sportaréna

Több mint egymilliárd forintból nemzetközi kézilabda-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportaréna épül Sárospatakon, a református kollégium kezelésében lévő Iskolakertben.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Új színfolt a Szerelmi Pincesoron

Szerelmi Pince néven újult meg a központi helyen lévő borház a Szerelmi Pincesoron. Tokajban az Illés Pince és más termelő borait kóstolhatják a vendégek.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Zorán és Kiss Ádám is belekóstol a Tokajiba

Június 10-én kiderül, mennyi kincset kínál még a furmint mellett a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik büszkesége, Mád. A 2017-es Jó éjszakát Mád! című eseménysorozat programjai szemet, szájat és fület gyönyörködtetőnek ígérkeznek.

 

Címkék: