2015. 01. 04.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Pezsgőkészítés Tokajban – Interjú Demeter Zoltánnal

„Meg kell találni önálló identitásunkat…”

Demeter Zoltán tartott pezsgőbemutatót Tokajban, a város színházának galériáján. A neves borász lapunknak adott interjújában beszél a történelmi borvidéken „újraindított” pezsgőkészítésről és az ebben rejlő lehetőségekről.

 

Tokaji pezsgő! Ez talán kuriózumnak hangzik, pedig egyre többen készítik. Korábban csak a nagyobb pincészetektől kóstolhatott ilyet a közönség...
- A Tokaji pezsgőnek voltak már az 1980-as évekből előhírnökei, de nagy feltűnést nem okoztak. Az első komoly próbálkozás egy külföldi cég nevéhez kötődik a 2007-es évjáratból. A 2009-es évjárattól kezdődően néhány kisebb birtok, köztük a sajátom is elkezdte ennek a bortípusnak a felfedezését. A „felfedező” készítők köre egyre bővül. Kijelenthető, hogy a komoly gondolatiság mentén megálmodott Tokaji pezsgő születésének folyamatát éljük. Nagyon kíváncsian és bizakodással várom „életútjának” alakulását.

Mi a célod a pezsgővel? Miért kezdtél bele a készítésbe?
- 2013 januárjától megteremtődött annak a jogi lehetősége, hogy kisüzemek, magántermelők is pezsgőt tudjanak készíteni jövedéki biztosíték elhelyezése nélkül. Ezek a kistermelői pezsgők. Kizárólag hagyományos technológiával és limitált mennyiségben készíthetők. Egy új országos pezsgőkultúra születésének lehetünk tanúi, melynek kibontakozása az elkövetkező évek látványa lesz.
Tokajnak mindent meg kell próbálni, aminek a világ megítélése szerint különlegességtartalma van. Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni. Úgy gondolom, hogy a pezsgő vonatkozásában (is) erre alkalmas termőhelyeink és fajtánk, fajtáink vannak. Hiszem, hogy rövid időn belül a szárazborok mellett a világtól megkapja a pezsgő is a figyelmet. Ha így lesz, akkor talán minden alap megteremtődik arra, hogy a félezer éve ünnepelt édesborainkat újra méltó pozícióba hozzuk a borok világában.

Milyen pezsgőt készítesz Te? Kiknek ajánlod?
- Egyelőre „brut nature” pezsgőket készítek, ezeket is kizárólag Furmintból. De a decemberi bemutató is árulkodott már olyan kísérletekről, melyek ettől eltérnek. A fajta kizárólagosságát is átírta a 2014-es évjárat, nagyon elgondolkodtató eredménnyel. A lehetőségek nagyon széleskörűek a technológiában, melyek felfedezésre várnak, de a termőhely megtalálása is nagyon fontos a sikerhez.
Fontos, hogy ne Champagne-t vagy Cava-t vagy Prosecco-t akarjunk készíteni. Meg kell találni önálló identitásunkat, melyhez a termőhely különlegessége a pezsgő esetében is megteremti az alapot.
Pezsgőimet azoknak ajánlom, akik nyitottak az új hangulatokra, nyitottak a szabadságban született gondolatokra és ezáltal „egésznapos" italként tudnak tekinteni erre a bortípusra.

Van helye a pezsgőnek a Tokaji neve alatt?
- Talán nincs még itt az idő a Tokaji előtag használatára. Nincs addig, ameddig a pontos termőhelyeket meg nem találjuk illetve a technológia kidolgozottsága olyan szintre nem érkezik, mely eredményeként a Tokaji előtag hordozására méltóvá teszi. Bár, ezt a körültekintést és következetességet az előtag (eredetnév) hordozást illetően, a borvidéken készült más, bizonytalan eredetű és technológiájú italok esetében alkalmaznám előbb.

- Sokan a mai napig azt a téves elméletet vallják, hogy a pezsgőt abból a szőlőből-borból csinálják, ami nem képvisel magas minőséget.
Ez butaság. Ez nem igaz. 60 évnyi szüreti bizonyíték van idehaza arra, hogy mi az, ami nem működik és 300 év szüreti igazolása van a világnak, hogy mi az, ami működik. Ebből talán már levonható lenne egy önálló következtetés. És már nagyon itt volna az ideje.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: