2017. 05. 29.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Kerekdomb Fesztivál: zene, irodalom, sport és bor a nő és a szerelem jegyében

Tállyán, a Tokaji borvidék festői településén idén már két alkalommal – júniusban és szeptemberben - várja összművészeti hétvégére látogatóit a gyermekbarát Kerekdomb Fesztivál. A parasztházak és nemesi kúriák udvarait nagykoncertek, színházi előadások és kortárs költők töltik meg kultúrával. A sportprogramokra még egy hétig lehet jelentkezni!

A nyárindító Kerekdomb június 16. és 18. között a nő és a szerelem témáját járja körül: Lónyay Erzsébet, aki Weöres Sándor hősét, Psyché-t ihlette, Tállyán élt. A fesztivál neki is emléket állít: a Nemzeti Színház elhozza Psyché című darabját, Palya Bea pedig felújította és a Kerekdombra szabta Psyché koncertjét. A fesztivál idén két új helyszínnel bővül: színházzal és hagyományőrzéssel várja a látogatókat a Közösségi Ház és a Hegyaljai Alkotóház, ahol bemutatkozik a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete.

A Vincellér Ház nagyszínpadán olyan népszerű előadók és zenekarok lépnek fel, mint az Antonia Vai Band, Szabó Balázs Bandája, a The Bits-Beatles-zenekar, Szalóki Ági, Fábián Juli és a Zoohacker, valamint a Jónás Vera Experiment.

A Maillot-kastély gyerekprogramokkal várja a kreatív elfoglaltságot kereső szülőket és gyerekeiket: Ringató, Kaláka-koncert, Gryllus Vilmos biciklizős koncertje, Szalóki Ági gyerekkoncertje és a Rutkai Bori Banda gondoskodik a jó hangulatról.

A Maillot-kastély moziként is funkcionál majd: a szervezők a Malter Filmfesztivál filmjeiből válogatnak, és itt vetítik „…a mindiget javítom örökére” EP-emlékek című filmet, amelyet az Aegon Művészeti Díj stábja forgatott Esterházy Péterrel.

A Közösségi Ház színházzá változik a Kerekdomb Fesztivál ideje alatt: itt lép fel a Juhász Kata Társulat, a Momentán Társulat, valamint a Nézőművészeti Kft. tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László.

A római katolikus templom a komolyzenei programoknak ad otthont. Június 16-án Rákász Gergely ’Lords of the Organ’ sorozata az orgona legnagyobb szerzőit és örök életű műalkotásaikat állítja színpadra. Másnap a Virtuózok, az Ensemble Sospiri régizene együttes, valamint Kovács Zalán László és Razvaljajeva Anasztázia tubaművészek duókoncertje varázsolja el a látogatókat. A fesztivál utolsó napján a főszerepet a népzene és az egyházi zene kapja: többek között a Harsányi Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör Együttes, a gesztelyi Csokonai Népdalkör és a berentei Rozmaring Népdalkör lépnek fel a templom falai között.

A látogatókat blues, irodalom, slam, gasztronómia és fröccsterasz várja az Oroszlános Borhotelben. Itt lép fel Szabó T. Anna és Dragomán György, valamint Kemény Zsófi, Pion István és Laboda Róbert is.

Kiállításokal is várja látogatóit a Kerekdomb fesztivál: a Hybrid Art installációja, a Tállyai Művésztelep és a TállyaART kiállítása, Vető János költő, fotográfus, képzőművész ’Nárcisz és Psyché’ c. kiállítása, valamint a Sajómenti Népművészeti Egyesület kiállítása egyaránt megtekinthető lesz a fesztivál keretén belül.

A helyi bortermelők maguk mutatják be tételeiket a látogatóknak pincéikben, de különleges borpiknik is lesz: az érdeklődők azokon a dombokon kóstolhatják meg a borokat, amelyeken a nedűt adó szőlők teremtek.

A sportos fesztiválozók nyáron és ősszel is félmaratonon tehetik próbára állóképességüket. A bicikliseket júniusban Dűlőbringa futammal várják a dombok, a gyerekeknek pedig 1 kilométeres Ludas Matyi Futamot indítanak a szervezők. Aki inkább csak sétálna, annak a Hosszúlépés csapata kínál új, tematikus, a környék izgalmas titkait felfedő gyalogtúrákat. Szeptemberben 7 kilométeres Mád-Tállya futással várják a vállalkozó kedvű fesztiválozókat.

Online regisztráció a sportprogramokra: www.kerekdombfeszt.hu/sportprogramok (határidő: 2017. június 8., éjfél)

Részletes programkínálat itt, jegyek itt.

Az őszi Kerekdomb Fesztivál szeptember 8. és 10. között kerül megrendezésre. Akkor többek között a 30Y, a Bohemian Betyars, a Honeybeast, a Zuboly, az Irie Maffia, a Mary Popkids, Herczku Ági és a Banda, A Kutya vacsorája, a Szeder, az Eszter-lánc mesezenekar, Szirtes Edina Mókus és a Random Trip zenészei is gondoskodnak majd a jó hangulatról, az irodalomfelelős Lackfi János lesz.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: