2017. 04. 21.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Egy hét múlva Bűbájos Hétvége Tarcalon

…és ez nem boszorkányság!

Április utolsó hétvégéjén Tarcalra várják a bor- és kultúrakedvelő vendégeket. A Bűbájos Hétvége a helyi vállalkozók összefogásával valósul meg, a célja a település és a bor népszerűsítése.

A programsorozatot tavaly indították el hagyományőrző jelleggel a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület tagjai. Már az első program is sok érdeklődött vonzott, a koncertek, szakmai programok és borkóstolók vonzották a vendégeket.
A szervezők azt mondják: Tarcal idén is felkészült a vendégek fogadására, hiszen szívonalas szálláshelyekből (elég csak arra gondolni, hogy Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodája is itt működik, de mellette egy négy csillagos kastélyszálló és számos magas minőségű vendégház is fogadja a vendégeket) és kiváló borászatokból nincs hiány. Sőt Hegyalja egyik legidősebb, több száz éves pincéje, a borvidék legrégebbi szőlőhegye is Tarcalon van, és érdemes ellátogatni a nemrég felújított Terézia-kápolnához, valamint Európa legnagyobb gránit kőből készült Áldó Krisztus-szobrához is.
Nem véletlen az, hogy április végén tartják a Bűbájos Hétvégét bizonyos hiedelmek szerint ekkor volt a boszorkányszombat, másrészt azért, mert a régi magyar hagyomány szerint május elsejére virradó éjszaka a legények szalagokkal díszített májusfát helyeztek a választott leány kapujához, így adván a lány tudtára érzelmeiket. A bűbáj és a szerelem tehát kéz a kézben jár. A Bűbájos Hétvége programjai a népi hiedelmekhez, a népszokásokhoz, a termékenységhez, a nőiséghez, a szépséghez kapcsolódnak, de mindegyik program középpontjában Tarcal legnagyobb kincse, a tokaji bor áll.

Borpremier
A bor olyannyira a rendezvény központi témája, hogy a hétvége vendégei elsőként kóstolhatják majd a település összefogását szimbolizáló „Tarcal bort”. A löszön termett furmint-hárslevelű házasítás Tarcal palackba zárt íze - több borászat közös munkájának eredménye. Az újdonság mellett az érdeklődők megízlelhetik Tokaj különleges pezsgőit és újkori boszorkányokként, seprűnyél helyett hőlégballonnal repülhetnek a borvidék felett. Több helyszínen és több alkalommal élvezhetik a Krakow Street Band lengyel utcazenekar koncertjét, és tanúi lehetnek Tarcal és Tarcal találkozásának. A rendezvény illusztris vendége ugyanis maga a Szerémségben található Tarcal-hegy, amelynek ízeit Maurer Oszkár borain keresztül ismerhetik meg a résztvevők.
Emellett a hegyaljai női borászok is megmutatják magukat és boraikat, lesz Szeder és Petruska akusztikus koncert is a szinte számtalan kóstoló mellett. 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: