2017. 03. 28.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Április 5-én adják át a Takács András Emlékdíjat

Takács András szellemisége és borvidéki munkája olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért. Filozófiája, miszerint egyszerű, de minőségi közösségi munkával a világörökségi terület olyan eredményeket tud elérni, amely példaértékű, és minden szereplő számára pozitív hozadékkal jár, máig kihat a borvidékért tenni akaró emberek, közösségek gondolkodására.

Takács András munkakultúrájának alapját a szeretetteljes szigor és a következetesség jellemezte. Az elképzeléseinek megvalósítását azzal érte el, hogy az értelem, az érzelem és az akarat megfelelő mennyiségét és minőségét egyensúlyba hozta. Szerepe és munkája több tématerületet integrált és fogott össze. Egy-egy feladat megvalósításához minden résztvevőt a kellő mértékben és időben mozgósítani tudott. Az általa elképzelt Tokaj-Hegyalja Program a világörökségi értékeken alapult, különös tekintettel az itt élő és dolgozó emberekre és érdekekre, a helyi közösség szerepére. Annak fontosságára mutatott rá, hogy Hegyalja közössége legyen önszerveződő, kezdeményező, a borvidék vállaljon felelősséget magáért és ennek megfelelően dolgozzon és fejlődjön.
A díjat 2014-ben alapította a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, amelyet a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Világörökségi Gondnoksága támogat, azzal is, hogy elvégzi a díjhoz kapcsolódó menedzsment- és koordináló munkát.

A Takács András Emlékdíj célja:
• hogy Takács András szellemiségére való emlékezés mélyítse a borvidék minden szereplőjében az együttgondolkodást és a borvidék közös céljait elősegítő közös munkát, feladatmegosztást,
• hogy megvalósuljon a borvidéki világörökségi értékek megőrzése, fejlesztése együttműködésekkel, konszenzuson alapuló folyamatos, szakmai érvekkel alátámasztott eszmecserékkel,
• hogy megteremtődjenek a világörökségi értékek megőrzésére, fejlesztésére vonatkozó kész javaslatok, amelyek közösen meghatározott prioritások és adott feltételrendszer mellett, a hatékonyságot és az eredményeket is középpontba állítják,
• hogy azon személy vagy közösség kapja az elismerést, aki a legtöbbet tette adott évben (vagy egy időszakban) a világörökségi értékek megőrzéséért, illetve fejlesztéséért.

A díjazottak felterjesztésére egy közel 20 fős javaslattevő borvidéki társaság alakult, amelybe olyan véleményformálók kaptak meghívót, akik egyrészt szellemiségükben, másrészt véleményformáló és szakember tekintélyükben az egész Tokaj-Hegyalját tudják képviselni, minden tématerületen. A felkért társasági tagok egy-egy személyt jelölnek, indoklással, amelyet eljuttatnak a menedzsment szervezetnek. A döntést Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a borvidéki Világörökségi Gondnokság hozza meg. Ha adott évben nincs elismert személy, a díj nem kerül átadásra.

A jelölés szempontjai, kritériumai: a jelölt munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, örökségvédelméhez. Tevékenysége túlmutat saját munkaköri kötelességén. Tématerületén, szakmáján belül példát mutat, és hozzáértésével a minőséget, egyszerűséget, és a világörökségi értékek megőrzését hirdeti. Munkássága mélyíti a borvidék szereplőinek együttgondolkodását, elősegíti a közösségi életet.

A Takács András Emlékdíj eddigi díjazottjai:
2015: Rák József, Hercegkút polgármestere
2016: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes, építészek

A következő díj átadására 2017. április 5-én, szerdán kerül sor, a Tokaji Világörökségi Szakmai Nap keretén belül.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: