2017. 03. 03.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Szepsy István: „Én mindig ezt akartam csinálni gyerekkorom óta…”

Interjú a portréfilmről és arról, hogy hová kell eljutnia Tokaj-Hegyaljának

Bodrogkeresztúrban tartották A Szeretet mint tőke című, Szepsy Istvánról készült portréfilm Tokaj-hegyaljai premierjét. A helyszínválasztás nem a véletlen műve, hiszen a világszerte elismert szakember a település szülötte.

Az alkotást Budapesten tavaly decemberben mutatták be a nagyközönségnek, az Uránia Nemzeti Filmszínházas premier után január közepén a Duna World is műsorára tűzte. A Szepsy Istvánról szóló portréfilm vetítése a Bodrogkeresztúri Faluház szervezésében valósult meg, a hegyaljai „premieren” a „főszereplő” is jelen volt. Ott készítettünk vele egy rövid interjút.

Szepsy Istvánnal sokan készítettek már interjút, rádiókban, újságokban, weboldalakon is találunk bőven Önnel beszélgetéseket. Ez a film azonban önmagában is más, mennyire érzi ezt az alkotást megtisztelőnek?
- Mindenképpen az, sokáig készült és először nem is körvonalazódott, hogy mi lesz belőle. Húsz óra nyersanyagot forgattak, a film pedig ötven percben mutatja be a rendező elképzelését. Nem hiszem, hogy eredetileg is portrénak indult, de megtisztelőnek érzem az elkészültét. Viszontláthatom azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek mentén azzá válhattam, aki vagyok. Ebben ugyanis óriási felelőségünk van, és ez nem csak szakmailag, de emberileg is értendő.

Az, hogy hogyan vélekedik valaki a világról, Istenről vagy minden egyébről, egészen más, ha csak magunkban gondolkodunk, vagy azt valaki leírja, esetleg filmet készít róla. Nagyon sok kisebb-nagyobb riport, interjú készült velem, könyvben is szerepelek, ezekben végig lehet kísérni, hogyan változtam az elmúlt húsz évben gondolatilag és tevékenységemben is. A gondolatokat nagyban befolyásolja mindaz, hogy az ember mit csinál, mit dolgozik és éppen azon a helyen van-e, ahol lennie kell. Azzal foglalkozhat, amire született, vagy nem. Mert aki nem, annak szomorú a sorsa és végig azzal kell küzdenie, hogy nem ezt akarta...

Én mindig ezt akartam csinálni, már gyerekkorom óta. Az egy szerencsés állapot, ha az ember ki tud valamiben teljesedni, mert a munkán keresztül fejlődik ki a világképe, a szőlő és a hegy pedig egyébként is egy hálás közeg. Tele van emberi energiákkal, amiket a sok-sok generáció átadott, „megszentelte a földet” és ezek sugároznak. Az emberi energiák nem vesznek el, hanem felgyűlnek és részei lesznek a föld energiájának, segítve ezzel a mai és a jövő generációit abban, hogy azzá váljanak, amivé kellene, hogy váljunk.

A film adhat a Hegyalján dolgozó fiataloknak is lökést, hogy valóban azzá váljanak, akiké kell?
- Szerintem igen. Ez nem egy szakmai- vagy promóciós alkotás, hanem tényleg egy portré és adhat a fiataloknak lökést, hogy higgyenek és merjenek bármit kitűzni maguk elé. A filmben látható, amit mi kitűztünk magunk elé: az első számú világmárkát. Mert ha ilyen természeti adottságok mellett, ilyen termőhelyi háttérrel, kapcsolatokkal és gyakorlattal rendelkező ember, mint én nem tűzi ki, akkor senki sem. Ez kötelező számunkra. Ha nem érjük el, az nem baj, de akkor is úgy kell dolgoznunk, hogy a termőhely csodáját és géniuszát megjelenítse és a világ számára iható formában kell azt tálalni.

Ehhez még nagyon sok minden kell persze, sok tőke, marketing, kapcsolatok, technológia, termőhely és annak védelme, valamint az, hogy minél többen fogjunk, fogjanak össze a cél érdekében. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az abszolút hagyományos borfajták mellett a szűk termőhelyekre kell hangsúlyt fektetni, azoknak az egyedi karaktereivel húzzuk az egész borvidék eladhatóságát.

Tizenkét éve dolgozunk Mádon az eredetvédelmi rendszeren, a hegyközségünk hamarosan benyújtja a mádi eredetvédelmi törvényt azért, hogy egy szigorú szabályozást valósíthassunk meg a társainkkal együtt. Ezt nem kötelező jelleggel szánjuk, mert a borvidéki eredetvédelem az átlag borokhoz és egy magasabb termésmennyiség mellett az olcsóbb árhoz megfelelő. De komoly árak nélkül nem lehet a borvidéket felépíteni, senki nem fogadja el ott, ahová szánjuk az egészet.

Sajnálom, hogy későn jött ez a gondolat, én magam is el voltam foglalva a megélhetéssel, a cégek felépítésével, a gyerekek elindításával, vagy éppen a földterületek megszerzésével, a szakmai egzisztenciális szint megteremtésével. Nem mertem kockáztatni úgy, hogy egy másfajta márkapolitikát folytassunk. De a korábbi korszakot le kell zárni, akár megengedhetjük magunknak, akár nem és egy teljesen új időszakot kell nyitni, aminek a célja a márka megfelelő helyre való eljuttatása!

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: