2017. 02. 21.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Milliárdos fejlesztéseket jelentettek be Tokaj-Hegyaljára

Mintegy negyven milliárd forint fejlesztés érezik a közeljövőben Tokaj-Hegyaljára, erről a Magyar Közlöny 25. száma számolt be. A közlöny részletesen ismerteti a fejlesztéseket, amiben Hegyalja mellett a Felső-Tisza és a Nyírség érintett.

A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség 105 települést foglal magában, a hegyaljai települések közül mindannyian közvetve vagy közvetlenül érintettek.
A térségbe érkező mintegy negyven millárdos uniós- és hazai fejlesztési forrásból megvalósuló beruházásokról a tokaj.hu is beszámolt. A városba közel tizenegy milliárd érkezik, ebben a pénzben a kerékpárút, a Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztésének első üteme is benne van. De a cikk szerint ebből a pénzből valósítják meg az óvárosi parti sétány kiépítését, a belvárosi sétálóutca egységes szerkezetű átépítését, valamint a Tokaji Bormúzeum látogatóközponttá alakítását. Sőt, a tokaji Rákóczi-vár felújítására és környezetének rendezésére, a sevillai Makovecz-pavilon Tokajban való felállítására illetve a Bodrog parti lombkorona sétányra és egy gyalogos híd megépítésére is jut forrás.

További világörökségi helyszíneket fejlesztenek
A fent említett tokaji fejlesztések mellett Sátoraljaújhelyen az Ungvári pincesor fejlesztésére, Tállyán az evangélikus templom felújítására, Tarcalon a Szüretelőház fejlesztésére, Bodrogkeresztúron a Római katolikus templom felújítására és a csodarabbi kiállítás-, bemutatótér- és rendezvényhelyszínre is fordítanak összesen 3,5 milliárd forintot. Ebben az összegben Mád történelmi főutcájának rekonstrukciója is valamint a tolcsvai Rákóczi-kastély és pince fejlesztése is benne van.

A Szárhegy és a Várhegy közé tervezett üveghíd Sátoraljaújhelynél. fotó: Zemplén TV

Hazai forrásból 1,8 milliárd forintot költenek a térség turisztikai látogatóközpontjainak fejlesztésére, ez Mádot, Mezőzombort és a sátoraljaújhelyi Bortemplom látogatóközponttá alakítását érinti. Szintén „Zemplén fővárosához” kapcsolódik azaz üveghíd építése is, ami a Szárhegy és a Várhegy között készül el, illetve a sátoraljaújhelyi vár turisztikai célú fejlesztése is a pontok között szerepel, de egy sváb kulturális és gasztronómiai udvart is kialakítanak ott.
Sárospatakon Szent Erzsébet Zarándok- és Látogatóközpont épül 1,5 milliárd forintból és ugyan ennyit fordíthatnak a Végardó Fürdő fejlesztésére is.
Élménypontokat alakítanak ki Szegiben, Makkoshotykán és Mádon, de lesz pénz az innovatív turisztikai termékek fejlesztésére is.
A támogatás legnagyobb része, mintegy 21 milliárd forint egy több évtizedes ígéretet vált valóra és tovább fejlesztik a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonalat. Ennek részeként elkészül a villamosítás is, amivel a térség régi igényét elégítik ki.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Történelmi pincét vásárolhat Tokajban

Belvároshoz közeli, akár tovább bővíthető pincének keresnek új tulajdonost. 

 

Címkék: