2017. 02. 20.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

„Minden adott ahhoz, hogy ez jó legyen…”

Interjú Zsirai Katával a Zsirai Pincészet vezetőjével

Mádon látogattuk meg Zsirai Katát. A pincészet vezetője a fiatal generációs borásztársadalmat erősíti. Beszélgettünk vele erről is, valamint a Tokaj-Hegyalján kívüli borvidékekről, amiben érdekelt a Zsirai pincészet. Interjúnkban szó esik a Tokaji bor lehetőségeiről, irányairól, a külföldi piacokról és arról, hogy érdemes –e helybe hozni a vendéget.

hegyalja.info | interjú: Erdős József | fotók: Csáki Szilárd

Jó pár éve szereplői vagytok Hegyaljának és a „Zsirai –lányokkal” gyakran találkozunk rendezvényeken. Viszont ha nem ott látunk titeket, akkor a közösségi oldalatokon folyamatosan. Ezeket a csatornákat egyre többen használják az idősebb generáció tagjai is.
- A pincészet 2005 óta tevékenykedik a borvidéken, de az első, hivatalosabbnak mondható marketingkommunikáció és értékesítési program 2011-ben kezdődött el. Szóval egy elég hosszú időszakot és lemaradást kellett pótolni, így az elsődleges célunk az volt, hogy a márkát kiépítsük és bemutassuk magunkat. On-line felületeken elég erősen jelen vagyunk, igyekszünk minél több lehetőséget kihasználni, legyen ez akár a facebook vagy az instagram. Utóbbi egy éves történet nálunk, de a facebookot azóta használjuk, mióta értékesítéssel foglalkozunk. Szerintem jó lehetőség, nagyon sokan megtalálnak ez által és egyfajta ingyenes hirdetési lehetőségnek is felfoghatjuk. Magunkból indultunk ki, abból hogy mindennap használjuk ezeket a közösségi oldalakat és úgy gondoltuk, hogy másoknak is egyszerűbb az internetet böngészve információkat találni akár rólunk is.

Tokaj-Hegyalja mellett a Somlói Borvidéken is vannak érdekeltségeitek.
- Somló mellett pedig még Villány is szerepel a listán, így három borvidéken vagyunk jelen. Alapból a legerősebb Tokaj-Hegyalja, itt vannak a legnagyobb területeink. 15 hektáron tevékenykedünk, ebből 13,5 hektárt művelünk. Somló a legkisebb, ott másfél hektáron dolgozunk és Villányban is csak két hektár van. Igazából ezek színesítik a választékot egyfajta különlegességként. De nekünk is tanulási lehetőséget nyújt a vörösborok- vagy más vulkanikus talajról származó fehérborok készítésében, de értékesítési szempontból hátrébb szorultak az első pár évben. A somlói és villányi vonalat mintegy másfél-két éve igyekszünk erősíteni és bemutatni.

Petrával ketten viszitek a vállatokon mindezt? Fizikailag is nehézkes, hiszen az ország különböző pontjairól beszélünk.
- Összességében a borászatban 9-10 ember dolgozik. Ebbe beleszámolandó Tóth Csaba, aki itt Mádon a birtokigazgató és már 2006 óta cégünk tagja. Segíti a borkészítéstől kezdve a szőlőmunkálatokon át az összes folyamatot. Hegyalján rajta kívül három fiú dolgozik még velünk, Somlón is van két állandó munkatársunk, Villányban pedig egy és van még egy borászunk, Brogli Tibor, aki birtokigazgatóként a másik két borvidéket felügyeli egyszerre. Petra intézi a marketinget, ami a facebookot, a megjelenéseket vagy a fesztiválok szervezését jelenti. Máté, a férje pedig az értékesítésben van segítségünkre. Anyukám a háttérben dolgozik, ő a pénzügyi dolgokban segít.

A mádi dűlők mellett hol terem még a Zsirai borok alapja?
- Rátkán van még egy viszonylag nagy területünk, de Tarcalon, Tállyán és Tokajban is művelünk szőlőt, ezek viszonylag kisebbek, mint az összes többi terület. 0,3-0,5 közötti hektárokról van szó, szóval a fókusz az Mád számunkra.

A kisebb területekről is van dűlőszelektált bor?
- A szüretek alkalmával minden szőlő dűlőszelektáltként kerül leszüretelésre és így is dolgozzuk fel. Amikor kész vannak a borok, akkor jönnek a nagyobb döntések: melyik az a furmint vagy hárslevelű, ami önmagában is megérdemli a külön palackozást. Volt olyan évjárat, amikor csak egy ilyen furmintot és hárslevelűt készítünk, de a tavalyelőtti évben már három dűlőszelektált furmint született, amiből az egyik pont egy ilyen kisebb, 0,3 hektárnyi területről származik. Ez számunkra is egy tanulási szempont, látjuk hogy az adott bor hogy fejlődik más talajon, más dűlőben. Ennek nem kereskedelmi célja volt, csupán azt gondoltuk, hogy a szép, minőségi bor megérdemli, hogy önmagában is palackba kerüljön.

A tavalyi szürettel mennyire vagytok elégedettek?
- Mint ami az egész borvidékre jellemző az nálunk is megfigyelhető: az eső miatt nagyon sokat küszködtünk a növénnyel, alapvetően olyankor már védeni nem nagyon tudjuk. A szüret időpontjának meghatározása volt az elsődleges, az hogy minél előbb, még az esőket megelőzve próbáljunk szüretelni. Ez többé-kevésbé sikerült is, de az elképzelésünk körülbelül egyötödét tudtuk leszedni. Száraz borokat kevesebb mennyiségben minden dűlőből sikerült készítenünk és a jó válogatásnak köszönhetően jó alapanyaggal tudtunk dolgozni. Minőségileg a borok rendben vannak, azt viszont nagyon sajnálom, hogy az aszú készítésénél a szemek válogatását hátrébb toltuk és nagyon kevés jó minőségű aszút sikerült szüretelnünk. Így aszúborból is kevés, mindössze két hordó lett a tavalyi évjáratból.

Fiatal borászként egyre többen tevékenykedtek Hegyalján. Tavaly már láttunk egy szimpatikus összefogást, ami az Tokaj Y-Generáció névvel indult el. Hogyan tud ez a társaság együttdolgozni?
- Egyelőre elég nehéz, hülyén hangzik, de távol vagyunk egymástól és ez nem mindig küzdhető le. Mindenki a saját munkáját látja el, dolgozik a birtokon vagy készíti a bort, nehéz összeegyeztetni az időpontokat. Tavaly kezdtük el ténylegesen a közös gondolkodást, most alakult ki a kép, hogy pontosan mit szeretnénk elérni és hogyan tudjuk egymást segíteni a munkában vagy a tapasztalatszerzésben. Én bízom benne, mert nagyon aranyos emberekkel hozott össze a sors és sikerült egy közös dologba belefogni. Mindenképpen van lendület, energia és mindenki szeretne minőségi borokat készíteni a borvidéken. Minden adott ahhoz, hogy ez jó legyen.

Nagykóstolók, fesztiválok, rendezvények – mennyire működnek ezek jól a borász szempontjából? Egy bemutatkozáson vagy kóstoláson túl milyen előnyei vannak ezeknek rátok nézve?
- Igazából nagyon nehéz felmérni azt, hogy ezekből a megjelenésekből nekünk milyen hasznunk csapódik le, vagy mi alapján ismernek meg az emberek. Soha nem mértük fel, hogy honnan érkeznek hozzánk a fogyasztók. Én az olyan rendezvényekben bízok, mint a Furmint Február vagy a Hárslevelűk Éjszakája, ami ráfókuszál egy adott fajtára vagy borvidékre. A nagyobb fesztiválok közül ami még számomra kiemelt, az a Budavári Borfesztivál, ebben látok fantáziát. A többi az nagyon széles és tág ahhoz, hogy csak egy adott régióról szóljon és megtaláld azokat a fogyasztókat, akiket szeretnél. Hosszútávon én azt gondolom az lesz a legsikeresebb, ami Tokaj-Hegyalján elkezdődött: hogy egyre több nívós helyi fesztivál van és egyre sikeresebbek. Folyamatosan minden település újabb fesztiválokat alkot, ezek jók arra, hogy kimozdítsuk az embereket otthonról és oda hívjuk, ahol a borok készülnek.

Jó irányba mozdult tehát a borvidék? Arra gondolok, hogy egyre több a minőségi rendezvény a tömegrendezvények helyett.
- Abszolút, csak így lehet fejleszteni a borvidéket! Alapból a legtöbb borász elképzelése, hogy csak és kizárólag minőségi borokat ad ki a kezéből, főleg magas minőségi száraz borokat és aszúkat. Ezek olyan értékek és termékek, aminek a fogyasztói rétege nagyon kicsi. Ehhez viszont minőségi rendezvényeket és fesztiválokat kell szervezni, hogy azokat az embereket tudjuk idevonzani, akik mindezt tényleg értékelik.

A külföldi nyitást hogy látod a saját tapasztalataid alapján?
- Mi körülbelül 1,5-2 éve foglalkozunk külföldi értékesítéssel, elsősorban Lengyelország felé nyitottunk, mert ott ismerik és kedvelik a Tokaji borokat. Egy nyitott piac, akik érdeklődnek a térség iránt. Mostanában indult el Anglia, Németország és Svédország felé is az értékesítésünk.
A legnagyobb baj a külföldi piaccal az, hogy nem ismerik Magyarországot. Nagyon kevesen tudják beazonosítani, hogy hol van az ország, sajnos még kevesebb az, aki tudja, hogy mi az a Tokaj. Ennél is kevesebb, aki tudja, hogy Tokaj az aszúról híres. És akkor még van egy új tendencia, a száraz furmint bevezetése, ami egy új kezdeményezés, de ezt még kevesebb külföldi ismeri. Ez az, ami nehézséget okoz. Hiába gondoljuk mi azt, hogy sokan ismerik a borvidéket a múltja miatt, de ez csak azokra igaz, akik tudatos borfogyasztók. A laikus, aki a bor szeretetéért vásárol külföldön, az sajnos nem ismeri.

Mi kell ahhoz, hogy a száraz bor is valóban elterjedjen? Rengeteg a vetélytárs akár csak Európában is.
- Napokig lehetne fejtegetni ezt a kérdést, hogy mi kell hozzá vagy mit lehetne még tenni. Az elsődleges az borvidéki szintű, az hogy helyben kialakítsunk egy mindenki által elfogadott eredetvédelmi rendszert. Meg legyen pontosan határozva és el legyen fogadva a különböző dűlők és azok adottságai, ezt országos szinten is megerősíteni. A magyar bormarketing részévé tenni azt, hogy Tokaj-Hegyalján nem csak aszút készítünk, hanem száraz borokat is, amin belül a dűlőszelektált borok adják a legjobb minőséget. Ez nagyon hosszú távú folyamat, nem látom, hogy pár éven belül megoldódna. De bízom benne, hogy egy egységes stratégia mentén nem csak a borvidéket lehet felemelni, hanem az egész országot is.

Egy új bemutatóteremben ülünk, ami a pincészetetek mellett van. Mi volt a beruházás célja, mit akartatok ezzel?
- Az elsődleges szempont az volt, hogy kezdett a feldolgozónk kicsivé válni és a kóstolóteret kinőttük. Kellett egy olyan tér, ahol tudjuk tárolni a palackos borokat és adódott egy lehetőség, amikor megvásároltuk ezt a házat. Kialakult a palacktároló és címkéző terület és volt egy nagy rész, ami nem volt kihasználva. Ezért döntöttünk úgy, hogy legyen egy iroda illetve egy bemutató terem, ahol látják az emberek a borainkat, le lehet ülni, beszélgetni. Ez már más stílus, mint a korábbi, a régies, hagyományokat tisztelő vonallal szemben ez már egy picit modernebb, fiatalosabb lett ezzel is mutatva, hogy kicsit változik a Zsirai pincészet.

A képre kattintva galéria nyílik!

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: