2017. 02. 15.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Az elhurcolt svábokra emlékeznek

A Tokaj-Hegyaljáról a Szovjetunióba elhurcolt svábokra emlékeznek azzal a kiállítás sorozattal, ami hétfőn nyílt Rátkán a hagyományok házában. A Gulág-emlékév kapcsán létrehozott tárlat elsősorban a térség két sváb falujából, Rátkáról és Hercegkútról kényszermunkára hurcoltakra emlékezik.

A kiállítás megnyitón a Zemplén Német Iskolaegylet elnöke Endrész Árpádné köszöntötte a megjelenteket, magát a tárlatot pedig Báthori Gábor történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Nyírbátori Báthori István Múzeumának igazgatója nyitotta meg. A hadtörténész elmondta, Rátkán 1945. január 26-án több száz lakost hurcoltak el „málenkij robotra” a Szovjetunióba. Az ő történetüket is őrzi a tárlat, amit Scholtz Róbert régész-történész készített.

A roll-upokon bemutatott történelem mellett munkafüzet is készült a kiállítási anyaghoz, valamint egy honlapon is szeretnék megjeleníteni a kutatások anyagait. A két sváb településéről összesen 348 főt hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba, ebből 46-an nem tértek vissza. A kutatáskor tizenhárom ember még személyesen tudta elmesélni saját történetét.

A rátkai kiállításmegnyitón megjelenteket Scholtz Róbert kalauzolta végig a tárlaton. Az érdeklődők következő alkalommal február 17-én, pénteken délután 2 órától Hercegkúton tekinthetik meg a gyűjtőmunka eredményét. 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: