2017. 01. 15.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Disznótoros smokerrel

Falusi disznóvágás újragondolva Bodrogkisfaludon

A hagyományos disznótort gondolta újra a Szívem Csücske Vendégház tulajdonosa. Horváth Zsolt smokerét is bevetette azon a disznóvágáson, amiből vendégcsalogató hagyományt kíván teremteni Hegyalján.

Az ötlet lényege, hogy a téli időszakban is legyen miért a térségbe látogatni, az autentikus disznótor pedig a városban élő, a hagyományok és a gasztronómia után érdeklődőknek is izgalmas lehet.

A nap főszereplője egy 170 kilós hízó volt, amit Bodrogkisfaludon a Tölgyfánál dolgoztak fel. Az érdeklődők szinte az elejétől végigkövethették a disznóölés folyamatát, és folyamatosan kóstolhatták is azokat az ételeket, amelyek ilyenkor készülnek. Az olyan tipikus disznótoros ételek mellett azonban, mint a hagymásvér vagy a toros káposzta, több különlegesség is készült.

- Az egyik ilyen különlegesség a bodrogkisfaludi sertésragu leves, ami egy kevés tárkonnyal, friss húsból készült raguleves gyökérzöldségekkel. A kuriózum az egészben a zsendice, amit Bott Judit borász javaslatára olyan helyi gombákkal, mint a szegfűgomba és a trombitagomba – mesélte érdeklődésünkre Horváth Zsolt főszervező.
A zsendicét Szilágyi Tiborral, a tarcali Zempléni Sajt Manufaktúra tulajdonosával közösen állították össze a fent említett gombák felhasználásával. A zsendice egyébként a sajtkészítés mellékterméke, az olasz konyha ricottának nevezi.

„Füstölés” másként
A leves mellett egy másik különlegeséggel is várták a vendégeket Bodrogkisfaludon. A Bodrog Smokert is beüzemelték, aminek ízeivel már számos Tokaj-hegyaljai rendezvényen találkozhattunk. A füstölés tehát itt új fogalmat kapott, hiszen a 110 Celius fokos, több órás füstön sütés is egyedi ízt ad a friss húsoknak. Horváth Zsolt azt mondja, hogy ugyan elég időigényes folyamat, de érdemes a végterméket megvárni. Sem pácolni, sem injektálni nem szokta a húsokat, hanem a sertésből frissen kivágott oldalast saját fűszerkeverékével (rub) hinti meg, ami egyebek mellett kávét, barnacukrot és borsot tartalmaz.

Persze azok sem csalódtak, akik valóban a nagyszüleink disznótoros ízeit keresték, hiszen tepertő, hurka és kolbász is készült. A hidegre való tekintettel pedig a Tokaji borok mellett szőlő és törkölypálinkával és hagyományos forralt fehérborral is készültek.
A kezdeményezést hagyományteremtő céllal indították, a tervek szerint február közepén újabb disznótorosra várják a vendégeket.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: