2016. 11. 18.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Szilágyi László bora az első a Top100-ban

Dupláztak a dobogón a Gizella Pince borai

A Gizella Pince 2015-ös Barát nevű hárslevelűje lett az idei év legjobb bora a Top 100 Legjobb Magyar Bor kiadvány szerint. Duplán örülhet Szilágyi László borász, mert a harmadik helyet is „elhozta” 2013-as Dénes aszújával.

fotó: instagram.com/laszloszilagyi

A borász a magazinnak elmondta 2005 óta készít és különösen szereti a hárslevelűt, mert képes arra hogy a talajadatságokat is bemutassa a borban, kellően komplex de miközben szerethető.
A nyertes Barát nevű bor trópusi gyümölcsös, szépek a savai. Szilágyi László azt mondta hogy húsz százalékánál használt speciális gőzhajlított dongájú hordott, aminek köszönhetően a hordós érlelési jegyek mellett egy kis plusz fűszerességet ért el.
A Top100-as listán harmadik helyre került Dénes aszújáról azt nyilatkozta, hogy kisfia kapcsán kötelességének érezte, hogy alkosson valamint. A gyermek 2014 őszén, a szüreti időszakban született viszont az akkori évjárat ezt nem tette lehetővé. A 2013-as aszút azonban kiemelkedőnek érezte, s mivel Dénes ennek az évnek a végén „már létezett és úton volt” úgy döntött ez lesz az ő bora. Az aszúból mindössze egy hordónyi készült.

A kiadvány 100 borából 29 Tokaj-Hegyaljáról származik. Az összesítés alapján a 10 legjobb fehérbor között a Gizella Pince Barát Hárslevelűje (2015) mellett többek közt ott van a Kikelet Pince 2015-ös n Lónyai Hárslevelűje (a százas listán a kilencedik) valamint a Béres Szőlőbirtok 2014-es száraz furmintja (14. hely a Top100-ban). Az első tízben a fehérborok között még a Holdvölgy és a Balassa Bor szerepel.
Az édes borok legjobb tíze között értelemszerűen csak tokaji termelők vannak, itt is a Gizella mögött a Tolcsva Bor, a Füleky, a Dereszla, a Disznókő, a Tokaj-Hétszőlő, a Patricius, a Pannon Tokaj, a Grand Tokaj, a Dobogó és a Balassa Bor szerepel.

 

További érdekességek az év legjobb borának készítőjéről? Íme egy korábbi interjúnk Szilágyi Lászlóval, aki Balassa Istvánnal (ő 2014-ben készítette el az év borát) nyilatkozott oldalunknak.

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: