2016. 09. 21.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Hegyaljától Hollywoodig

Tarcalon járt a Magyar Hollywood Túra

A tarcali zsinagógában egy beszélgetés keretin belül mutatták be az érdeklődőknek a Magyar Hollywood Túra Projektet. A kezdeményezés lényege, hogy az álomgyár magyarjait ismertetik meg a nagyközönséggel. Hegyaljának több kötődése is van Hollywoodhoz.

William Fox, a 20th Century Fox alapítója volt. Nevét sokan ismerhetik, s ha a filmstúdiót nem is ő maga hozta létre, mégis kellett hozzá ő is, hogy azzá váljon, ami. A magyar származású filmgyáros és producer ugyanis tönkre ment 1936-ban, érdekeltségeit pedig eladta. De ő hívta életre a Fox Film Corporation és a Fox West Coast Theatres mozihálózatokat, neve pedig a későbbiekben is megmaradt a cégben.
Fried Vilmos 1879-ben született Tolcsván. 9 hónapos volt, amikor a család az Egyesült Államokba emigrált, a gyerek nevét pedig Fuchs családnevű édesanyja után William Foxra változtatták…
Tokaj-Hegyaljának tehát van Hollywood-i kötődése, s ha a kis William csak nagyon kicsi koráig élt is itt, mégis a vidék szülötte. De nem is olyan messze innen egy másik neves producer is itt látta meg a napvilágot. Zukor Adolf Ricsén, a Bodrogközben született. Mátészalkán tanult, majd egy abaújszántói vegyeskereskedés inasa lett. 15 évesen ő is az államokba vándorolt és az élet úgy hozta, hogy ő is filmvállalatot alapított. A Paramount Pictures-öt.Róluk, és számos más magyar szülöttről esett szó a Magyar Hollywood Túra tarcali állomásán. A volt Los angelesi főkonzul, Bokor Balázs könyvet is írt Az én Hollywoodom címmel. A kötet magyar filmesekkel, színészekkel foglalkozik, olyanokkal, akik vagy Oscar-díjat nyertek Hollywoodban, vagy kimagasló sikereket értek el, netán csillagot kaptak a Walk of Fame soron.
Ő azt mondja, fontos lenne hogy ezeknek az embereknek méltó emléket állítsanak. Egyfajta mítosz építésre is szükség lenne, mert ez a turizmuson is lendítne. Szerinte ezek alapjaiban már megvannak, de még nagyon sokat kell fejleszteni az idegenforgalomtól a kulturális kampányokig.

- Valóban mítosz teremtés kell, az alapja ennek megvan. Hiszen számos településen születtek filmes, tudományos és egyéb háttérrel rendelkező emberek, de valahogy ezt visszafogottan használjuk. Erősebben, töményebben kell ezt csinálni, akár emlékházak, múzeumok, rendezvények formájában. Fontos, mert ha nem őrizzük meg ezeket az emlékeket, akkor el fognak veszni – mondta el a hegyalja.infonak Bokor Balázs.

William Fox kapcsán a volt Los angelesi főkonzul kiemelte, filmrajongó turisták szempontjából akár a tolcsvai szülői ház is érdekes lehet.
- Emléktúrákat lehetne csinálni a Hegyalján és a környező településeken. Egy házért nem fognak eljönni, de ha a többi települést is összekötjük akár Miskolctól Tolcsván, Ricsén és Kisvárdán keresztül egészen Mátészalkáig fantasztikus dolgokat lehetne tenni – tette hozzá.

A Magyar Hollywood Túra projektnek ismeretterjesztő és gondolatébresztő célja van. Először azonban az alapokat kell, hogy tisztába tegyék, a továbbgondolkodás már egy következő állomás lesz.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: