2016. 08. 30.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Négy napos „Csoki-Paradicsom”

A címben szereplő képzavar senkit ne zavarjon meg: csoki… zene… emberek… még több csoki, egyre jobb zenekarok, rengeteg látogató. Árusok, retró autók, Gombóc Artúr… dióhéjban így zajlott augusztus utolsó hétvégéjén Szerencsen a IV. Országos Csokoládéfesztivál. A nyár végi rendezvény megannyi érdeklődőt, számos fellépőt, hatalmas vásári forgatagot, és temérdek csokit takar. A korábbi évektől eltérően idén már nem csak három, hanem négy napos programsorozat most is ezreket vonzott az ország minden területéről.

szöveg: Takács Angéla | fotók: Csáki Szilárd | Erdős József

A csütörtöki „nulladik” nap délutánján több száz fiatal tolongott a színpadok előtt, hogy megnézzék kedvenceiket, és jól érezzék magukat. A Zaporozsec-vel, Deme és Ikonnal, a Wellhelloval, és Majka-Curtisszel indítottak, ami megadta a kezdő „ritmust” a következő napokra.

Pénteken szintén a zenéé volt a főszerep, sokak kedvence, az idén 55 éves Omega együttes csapott a húrok közé. Egy időben párhuzamosan zenéltek a fesztiválra érkező bandák, így három helyszínen a nagyszínpadon, bástyaszínpadon és a várszínpadon zúzhattak a csapatok a rajongók előtt. Fellépett még az Ocho Macho és a Republic is, továbbá színpadon volt Kis Grofó a #mulatási kedvelőknek, és Voksán Virág is pörgette a lemezeket a diszkó szerelmeseinek. A jó hangulat és a népes tömeg tehát már ezen a napon bőven túlhaladta a vártakat. Pedig a fesztivál java még csak ezután következett.

Szombat délelőtt, egy igazán érdekes, lakosságot szórakoztató felvonulást láthatott a publikum, amikor fúvószenekari kíséret mellett mozgó, színes menetben mazsorettesek, néptáncosok, cserkészek, mutatványosok karneváli hangulatot varázsoltak az utcára. A zenés menet a Rákóczi úton haladt a koncertszínpadig. Ott a rendezvény hivatalos megnyitóján Koncz Ferenc, Szerencs város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az idén az Év Polgármesterének választott városvezető felidézte a korábbi fesztiválokat, ami kilenc éve civil kezdeményezésre indult el. Kiemelte, azóta kinőtte magát az a rendezvény, amit azért indítottak, hogy népszerűsítsék azt, ami Szerencset ismertté tette.

- Akkor leszünk igazán eredményesek, ha ennek a rendezvénynek az lesz a következménye, ha a vendégeink, akik itt jól érezték magukat boltba menvén szerencsi csokoládét is vesznek a többi nagy világmarka mellett - mondta Koncz Ferenc, aki külön köszöntötte a Kras horvátországi csokoládégyár, mint vendégkiállító képviselőit.
Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elismerően szólt a rendezvény programkínálatáról, méltónak nevezte mind Szerencshez, mind pedig a szerencsi csokoládéhoz.

A délutáni órákra óriási tömeg hömpölygött a Rákóczi-út lezárt szakaszán, a Rákóczi-várban és a várkertben. A pénteki koncertnap sikere után nagy érdeklődés kísérte a rendezvény első hivatalos napját. Ekkor számos szórakozási lehetőség, programok, és ritkán látott vásári forgatag várta a fesztiválra érkezőket. Tehát belecsaptak a lecsóba, pontosabban a csokiba, hiszen a korábbi évektől eltérően több csokistandot helyeztek el a rendezvény területén. A vár árkádos termében kézműves program várta a vendégeket, de legfőképpen a gyermekeket. A programok között minden korosztály megtalálhatta a maga kedvtelését. Az édesszájúak válogathattak a „csokoládés szórakozás közül, mint például a csokitúra, kóstolás, Csokoládé Kalandpark, illetve elmaradhatatlan a kulturális része is, ugyanis négy helyszínen több mint hatvan fellépővel találkozhattak a látogatók. Általános iskolások műsora, fúvós együttesek, tárogatójáték, nép-és modern táncosok, népdalkörök, karatebemutatók leginkább a családokat vonzották a Galériaszínpadon. A gyermekek ugrálóvárakban, játszószobában szórakozhattak, az anyukák és lányok az ékszeres standoknál válogathattak, a férfiak borkóstolási lehetőségben tehették próbára ízlelőbimbóikat, vagy a veteránautó-csodákat szemlélhették meg.

A várkapuban felállított Szerencsi BonBon Kft. sátránál pedig az ott helyben elkészített ízletes csokoládét kóstolhatták meg a látogatók, s betekinthettek a gyártók műhelytitkaiba. A városba érkezőknek szappanokat, kosarakat, ruhákat, ékszereket, ételeket, játékokat kínáltak a fesztiváli kofák, és mindemellett a Kulcsár Anita Sportcsarnokban felállított bódékban pedig más vidékről érkező árusok kínálták csokijaikat a kíváncsiskodóknak. A méltán híres szerencsi édesség egész napos majszolása jó adag boldogsághormont termelhetett a kóstolók szervezetében. Az alkonyat és az este elmaradhatatlan kelléke a változatos kulturális programok voltak. Színpadra lépett többek között a Children of Distance, Anna and the Barbies, Deák Bill Gyula, Belga és a szerencsi Killer Surprise zenekar. Mind-mind a fiatal generáció kedvencei közé sorolhatók. Az éjbe forduló este legnagyobb fellépője a Tankcsapda volt, amit sikítozó csajok, és éneklő fiúk fogadtak a koncertszínpadnál.

 

Vasárnap este a Kowalsky meg a Vega csapott a húrok közé, és a gyarapodó publikum előtt játszották el ütős dallamaikat. A zenekar olyan hatalmas bulit varázsolt a Hegyalja Kapujába, hogy minden bizonnyal maradandó élményt jelentett a rajongóknak. Az első sorban tombolók és a közönség hátsó részében szórakozók is együtt énekeltek a zenekarral. A zenei repertoárban a Depresszió, PASO, Hősök, és Dalriada is megfordult.

Amikor a hangulat a tetőfokára hágott a közönség által nagyon várt Hooligans lépett a hangszerek mögé és játszották dalaikat. A zenekar az igazi napzáró – s egyben fesztiválzáró- a tűzijáték volt, amely mintegy megpecsételte a rendezvény utolsó estélyét, s nézve az égbe szálló petárdákat elmondható, hogy a fesztivál kirobbanóan jó programokkal, visszatérő csillagokkal mutatta meg magát a közönségnek.

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: