2016. 08. 30.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Kriptát kerestek, kutat találtak Tokajban

Egy 1 méter 20 centis boltívet találtak a Szent Miklós Ortodox Templom műemléki feltárása során a régészek. Makoldi Miklós lapunknak azt mondta, kriptát kerestek a templomban, a boltívet megbontva jöttek rá, hogy egy 18. századi kút rejtőzött eddig a templom padlószintje alatt alig 20 centiméterrel.

A régész szerint a kutat a templom építésekor ásták és alakították ki, vagy használtak fel egy régebben ott lévőt. Utóbbi esetben valószínűleg a kút káváját megmagasították, ez onnan tudható, hogy a templom belseje is fel van töltve. A kútra azért lehetett szükség, mert innen vették a vizet a templom építésekor.
Jelenleg 4,5 méter víz van a kútban, ám a műemléki feltárást végző régész azt mondta: a méréseik szerint 10,5 méter a kút alja. Makoldi Miklós szerint a vízszint a tiszalöki vízlépcső megépítése miatt emelkedhetett meg.

A szakemberek augusztus elején kezdték el a templom műemléki kutatását, ami a régészeti munkák mellett falkutatást és építészeti felmérést is jelent. A tervek szerint október közepéig tartó feltárás során megkeresik azt a kriptát is, amelyet több idősebb tokaji már láthatott. A szájhagyományok ugyanis arról szólnak, hogy a volt általános iskola udvarán beszakadt a föld és ott fém- illetve fa koporsókat láttak az akkor ott tanuló gyerekek és tanárok. A régészek több helyi szemtanú elmondása, valamint levéltári források alapján dolgoznak, de a kripta meglétére a templom 1954-es műemléki bejárásának jegyzőkönyve is utal.

A tokaji ortodox templomot 1790-ben szentelték fel, a telket az 1780-as vehették meg – tehát alig tíz év alatt épült meg, ami akkor gyors munkának számított.
A templom feltárására azért van szükség, mert a Magyarországi Ortodox Egyház zarándokturizmus forrásból finanszírozva több vidéki templomát (Tokaj, Gyöngyös, Miskolc, Nyíregyháza) újítja fel. A projekt a Szent Miklós Ortodox Templom teljes körű rekonstrukcióját (külső homlokzatok, tetőhéjazat, belső műszaki tartalom) érinti, aminek költsége megközelíti a 400 millió forintot. A templombelső rendbetétele és az ikonosztáza részbeni helyreállítása és kiegészítése az előzetes ígéretek szerint oroszországi vállalatok adományaiból később valósul meg.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: