2016. 08. 17.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Bővített helyszín és sztárparádé Szerencsen

Közeleg az év legnagyobb hegyaljai rendezvénye - IX. Országos Csokoládé Fesztivál

Egy hét és itt a Szerencsi Csokoládéfesztivál. Tavaly 38 ezer látogató vett részt a háromnapos programon, így már biztosan állíthatjuk, hogy Hegyalja legnépszerűbb rendezvényévé nőtte ki magát. Bizonyítja ezt az is, hogy tavaszi játékunkban a legkedveltebb Tokaj-hegyaljai fesztivállá választották az internetezők a Csokoládéfesztivált. Ebben az évben már egy estével hosszabb „a csoki”, ahol négy színpadon több mint hatvan fellépő és számos kísérőprogram színesíti augusztus utolsó hétvégjét. A fesztiválról, annak folyamatos növekedéséről és a rendezvény céljáról beszélgettünk Csider Andor főszervezővel.

interjú: Erdős József | fotók: Csáki Szilárd | hegyalja.info

Augusztus utolsó hétvégéjén tartják Szerencsen az Országos Csokoládé Fesztivált, ami már közel tíz éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt viszont szépen kinőtte magát és mára Hegyalja leglátogatottabb rendezvénye lett. Gondolom nem a véletlenen múlt, hogy ez így történt?
- Kilencedik alakommal rendezzük meg a Csokoládé Fesztivált, aminek ha a történetét nézzük, akkor érezhető a tudatos építkezés. A fesztivál 2008-ban lett először megrendezve Koncz Ferencnek az ötlete alapján, aki akkor még a megyei közgyűlés alelnöke volt. Munkahelymegmentő valamint a szerencsi kézműves csokoládégyártás hagyományait megismertető, népszerűsítő rendezvényként akkor a Kiss Attila Alapítvány és helyi civilek szervezték. Aztán 2010-ben, amikor Koncz Ferencet polgármesterré választották a Szerencsi Művelődési Központ, mint intézmény kapta feladatául a Csokoládé Fesztivál megszervezését, lebonyolítását és további fejlesztését. Az első három alkalommal az egy napos program a negyedik évre három napossá bővült, innentől kezdve pedig folyamatosan emelkedett a látogatói létszám. A rendezvény célja viszont semmit nem változott az elmúlt kilenc évben: a helyi csokoládégyártás, illetve a helyi kézműves ipar támogatása. Így idén is számtalan helyi terméket készítő kiállító is megjelenik a fesztiválon.

Viszont ha a zenei repertoárt nézzük, akkor egy nagyobb könnyűzenei fesztivál műsorával vetekszik a program. Mintegy hatvan fellépő, négy színpadon.
- A jelmondatunk mindig az volt, hogy „Hajrá hazai”, éppen ezért a fellépők a hazai pop-rock élet vezető együttesei közül kerülnek ki. A fesztivált hagyományosan a Hooligans koncertje zárja, ezzel is mutatván, hogy büszkék vagyunk Szerencs szülötteire, de igyekeztünk a három napra a magyar könnyűzene legjobbjait meghívni. Ennek is köszönhető szerintem a folyamatosan emelkedő látogató létszám. De fontos az is, hogy amíg a legtöbb könnyűzenei fesztivál borsos belépőjeggyel dolgozik, addig mi az állami támogatásnak és a pályázatoknak köszönhetően, illetve annak, hogy nem profit orientált cég vagyunk, így kétezer forint körüli belépővel tudunk olyan könnyűzenei koncerteket elérhetővé tenni a környékbeli fiataloknak, amiket a helyzetükből adódóan nem biztos, hogy máshol meg tudnának nézni.

Ezeket a könnyűzenei fesztiválokat általában valami erre szakosodott cég szervezi. Szerencs esetében azonban művelődési központ állítja össze és jórészt bonyolítja le az egészet. Mikor kezdődik el a rendezvény szervezése?
- Mindig az előző fesztivál végén. Akkor levonjuk a tapasztalatokat és azokat a következő évi rendezvénynél már figyelembe kell, hogy vegyük. Például az előző fesztivál látogatottságát tekintve már-már kellemetlenül éreztük magunkat, akkora volt a tömeg. 38 ezer vendége volt a rendezvénynek, így már akkor elterveztük, hogy a következő évben bővíteni fogjuk a területet. Ez meg is történt, így idén a nagyszínpad előtt különösebb zsúfoltság nélkül 16 ezer ember fog elférni.

Módosul a fesztivál helyszíne is?
- Részben igen. Két színpad területét és az előtte lévő nézőteret is megnöveltük. A nagyszínpadot a Geisenheim téren helyezzük el, ahol körülbelül 5000 négyzetméter áll a látogatók rendelkezésére. A Bástya színpadot pedig, ami eddig egy keskeny utcába nézett befordítjuk a várkertbe, így annak teljes területéről megtekinthetők lesznek a produkciók. Ez is egy nagy terület, így vélhetőleg az előző évben tapasztalt kellemetlenségek is megszűnnek.
Visszatérve az előző kérdéshez: minden évben egy on-line kérdőív segítségével kikérjük a látogatók véleményét, amit figyelembe veszünk a tervezésnél. Ilyen például az, hogy melyik koncert tetszett nekik a legjobban, vagy mit szeretnének látni a következő évben. Ezek figyelembe vételével tervezzük a következő fesztivált. Tavaly például a Kowalsky Meg a Vega együttes volt a közönségszavazás alapján a Csokoládéfesztivál legjobb koncertje, így egyértelmű volt, hogy az idei repertoárban szerepelni fognak. De szeretnénk olyan együtteseket is felléptetni, akik Szerencsen és a fesztiválon eddig nem jártak. Ezért is esett a választás az éven az 55. születésnapját ünneplő Omega zenekarra, bízunk abban, hogy felejthetetlen élményt ad majd a közönségnek.

Ebben az évben az eddigiekhez képest már egy nappal korábban, csütörtökön kezdetét veszi a Csokoládé Fesztivál, ahol szintén helyet kap egy hazai fellépő is.
- A sportnap estéjének négy fellépője közül egy helyi formáció lesz, Deme és Ikon rapperek szórakoztatják a közönséget. A csütörtöki napot egyébként azért iktattuk be, mert a fesztiválhoz sok kísérő program is kapcsolódik. Elő rendezvényként a városi polgármesterek országos randevúját rendezi meg Szerencsen a Szféra Budapest Kft., illetve egy, az egészséges- és sportos életmódot népszerűsítő, főként fiatalok számára rendezett programot is tartunk. Ennek a résztvevői kapnak egy jutalom koncert-estet, ahol Deme és Ikon mellett a Zaporozsec, a Wellhello illetve Majka és Curtis is fellép.
A Csokoládé Fesztiválon minden jelentkező helyinek fellépési lehetőséget biztosítunk. Ez alapelv, így nem csak a helyi ipart és csokoládét támogatjuk, hanem a művészeti csoportokat, zenekarokat is. A három nap alatt fellépnek a művészeti iskolások, a show táncos csoportok és több helyi zenekar is megmutatja magát.
A kézműves csokoládégyártás technológiáját is igyekszünk méltó módon bemutatni. Ezek a programok rendkívül látványosak és a közönség is nagyon szereti. A fesztiválon lesz csokoládé kézműveskedés is, bízunk abban, hogy ehhez az idő megfelelő lesz, ugyanis ezt a programot kánikulában nehezen lehet megoldani. Egy úgynevezett csokoládé barlangot is kialakítunk a vár árkádos termeiben, ahol a vendégek elkészíthetik saját csokoládéjukat. Tovább színesítik a fesztivált az olyan programok is, mint a szombati veteránautók találkozója vagy a III. Országos Hagyományőrző Tűzoltóverseny vasárnap.

Turisztikailag van érezhető hatása a fesztiválnak?
- A visszajelzések azt mutatják, hogy 20 kilométeres körzetben abszolút teltház van a szálláshelyeken. De nagy örömünkre szolgál az is, hogy a családok erre a hétvégére időzítik a találkozásokat és ekkor jönnek haza a távolban lévő gyerekek, fiatalok is. Egyfajta családi ünnepé és rendezvénnyé is kinőtte magát a fesztivál, ezt sok visszajelzés alapján mondhatom.

Mennyi látogatóra számítanak?
- Lesz hely bőven, bízom benne, hogy újra rekordot döntünk.

Hány főnél teszik ki a megtelt táblát?
- 45 ezer főnél. Viszont idén nagy gondot fordítunk a látogatók biztonságára. A korábbiakhoz képest a beléptető kapuknál szigorított beléptetésre és komoly ellenőrzésre kell számítani.

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: