2016. 07. 27.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

A feladat nem könnyű, de a cél nemes

Meghívást kaptunk a Sárospataki Hegyközség borversenyének borbírálói közé

Július 23-án szombaton 9 órára voltunk hivatalosak a Sárospatakra a Művelődés Házába, ahol meghívónk rövid bevezetője után, Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket, Aros János, Sárospatak Polgármestere elmondta, hogy mennyire örül, hogy ilyen színvonalas rendezvény keretein belül ilyen nagy érdeklődésre tart számot a bortermelők között ez a borverseny. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő megosztotta személyes tapasztalatát (amelyet ezúton is köszönünk), miszerint élete első borbírálatán senki nem közölte vele, hogy nem kötelező meginni a kitöltött bort teljesen….

A mi bizottságunk a III-as számot kapta és szám szerint 29 tételt. Száraz- és félszáraz furmint, száraz-, félszáraz és édes szamorodni, cuveé, aszú – a sor szinte teljes volt, amelyet elénk tárt sors, s mi – egyre nagyobb – jókedvvel nekiveselkedtünk a következő tételnek. Sok új információt szívtunk magunkba: a dohosság és a fülledtség között jelentős a különbség, ahogy egy bor is lehet „túl hosszú”, de ha „túl hamar lecseng” sem szerencsés. Volt olyan amit „átszellőztetni” is érdemes lett volna palackozás előtt, és észre lehet venni ha a borász nem „kapkodott”.

S lehet, hogy egy laikus ezeket a fogalmakat nem tartja fontosnak vagy inkább feleslegesnek érzi, de amikor egy ilyen bor van a kezébe és ízleli meg, miközben valóban olyan szakemberek tolmácsolásában hangzanak el ezek, akik sokat láttak (illetve ízleltek), s készítettek is már Nagy Arany borokat – akkor még olyannak is értelmet nyer aki korábban csak sörözött. Szóval: nem kell szégyenlősködni ha egy bort kóstolunk épp s közelben van a borász, kérdezni kell tőle, hogy mit figyelj. Ezúton is köszönjük (idősebb) Jarecsni Jánosnak, bizottságunk elnökének és további tagjainak a hathatós segítését, amit a délelőtt során kaptunk.

Ebédig épp kifutotta az időnkből a 29 bor részletes bírálata. Az összesítésre a délután került sor, amely során kiderült, hogy a nevezett 150 tételből 8 nagyarany, 52 arany, 82 ezüst, 8 bronz minősítésű bor került ki.

Köszönjük a meghívást, s ha lehetőségünk lesz, legközelebb is ott leszünk!

Az estét változatos programok között tölthettük a Sárospataki Bornapokon, így a Budapest Bár koncerten pihentük ki az igen tartalmas élményeinket.

(Bálint)

 

 

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: