2016. 07. 22.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Rabbiházat és zsinagógát avattak Mádon

Elindult a "Csodarabbik útja" című fejlesztés

Megnyílt a Csodarabbik útja nevet viselő, az Észak-magyarországi zsidó örökségébe vezető zarándokút első állomása, a Mádi Rabbiház. Az EMIH által kezdeményezett és az Európai Unió támogatásával életre hívott fejlesztések eredményeként megismerhetővé és átélhetővé válik Tokaj-Hegyalja egykori zsidó közösségeinek hagyományos élete, tárgyi és kulturális emlékezete.

Mád illetve egész Tokaj-Hegyalja hosszú évszázadokon keresztül biztosított eszményi helyszínt a hagyományos zsidó élet számára. Ezt a különleges életmódot idézi fel az a zarándokútvonal, amely az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fejlesztése nyomán végigvezeti az érdeklődőket a bortermesztés megújításában is szerepet vállaló zsidóság mindennapjainak egykori színterein. A Csodarabbik útja nevet viselő, Észak-Magyarország zsidó örökségébe vezető zarándokútvonal részeként az elsőként megújult mádi és olaszliszkai helyszínek hiteles és élménygazdag beszámolót nyújtanak a Tokaj-hegyaljai borvidék hajdani haszid zsidóságának szokásairól, életre keltik a híres „csodarabbik” legendáit. Ezek közé tartozik az is. amely szerint maga Kossuth Lajos is a sátoraljaújhelyi csodarabbi áldásának köszönheti gyermekkori gyengélkedéséből való felépülését. A rabbi ugyanis megtalálta a legnagyobb magyar államférfi nevét a héber zsoltárokban.

Mádi fejlesztés
A zarándokútvonal kezdőpontja és befejező állomása a most átadott Rabbiház. Az ott berendezett tárlat az egykor a helyszínen élő zsidó családok történetét, a Mádi Zsidó legendáját illetve a zsidó folklór elemeit mutatja be. A teljesen felújított és átalakított épületben interaktív kiállítás és zarándokszállás várja a látogatókat.

A központba érkezők interaktív túrát tehetnek a mára tovatűnt közösség mindennapjaiba, megismerhetik a szent emberek tanításait, képet kaphatnak a hagyományos zsidó oktatásról, hitéletről és az imák jelentőségéről. A központ vetítőtermében feltárul a Tokaj-Hegyalját egykor benépesítő zsidó családok története. A konkrét családtörténetek és személyes sorsok megismerése mellett egy látványos, interaktív családtörténeti játék is várja a látogatókat, amely a személyes adatok felvitele után rajzfilmben foglalja össze a játékban résztvevő családfájának történetét.

A felújított rabbiház (fent) és romos elődje egy régi felvételen (lent). Fotók: Erdős József | hegyalja.info


"Ott tart, ahol a mádi zsidó”

A mondásnak humoros eredete van. S bár a történetet sokféleképpen mesélik, így a mondás is többféle verzióban létezik. A település honlapján fellelhető információk szerint a mádi zsidó fuvarost valamikor novemberre Tarcalra vagy Mezőzomborra küldték és a csípős reggeli hidegben kabátjába burkolózva, pipázva elszenderült. A ’zombori kettős csárdában azonban hajnalban a legények már vidámra itták magukat és látva a szunyókáló fuvarost óvatosan visszafordították a kordét. A gazda mire felébredt újra a saját háza előtt állt, amit már az addigra felébredő falu apraja-nagyja látott.

Egy másik történet szerint a fuvarost a felesége küldte el a vásárba Abaújszántón át Erdőbényére. Ám útközben a nagy szélben nem tudta a pipáját meggyújtani, szekerestől megfordult és miután végre füstölögni tudott elfelejtette, hogy nem jó irányba tart. 


A kiállítások helyszíneként is működő Rabbiház azonban nem csupán a tudás házaként, hanem 32 fő befogadására kész szálláshelyként is kitárja ajtaját a gyökereiket vagy a környék hagyományait kutatók előtt. A zarándokszállás gyerektáborok, ifjúsági és közösségi rendezvények helyszíneként is ideális választást jelent a vidéki élet nyugalmát keresők számára. 

A szomszédos és szintén felújított 1795-ben épült, barokk stílusú zsinagógában is kialakítottak egy tárlatok, ahol a turisztikai információkon, az imahely és a térség bemutatásán van a hangsúly.


Mádi Rabbiház a 150 kilométeres, Tokaj-Hegyalja zsidó kulturális örökségi helyszíneit összekötő zarándokút fejlesztésének keretében újult meg. Az összesen 525 milliós projekthez az EMIH 460 millió forint európai uniós támogatást kapott.


Siratófal Olaszliszkán
A térség zsidó vonatkozású emlékhelyeinek megújítása Olaszliszkára is kiterjed. Az 1800-as évek második felében felhúzott, valaha nagyméretű zsinagóga teljes környezete megszépült, és fejlesztés eredményeként az egyedül épen maradt keleti fal mellé új, interaktív emlékhelyet emeltek.
A térség további zsidó vonatkozású helyszíneinek felújítása a tervek szerint a jövőben folytatódik majd.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: