2016. 07. 06.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

„Az alapvető dolog nem az, hogy milyen bort készítünk, hanem az, hogy milyen adottságaink vannak”

Interjú Balassa Istvánnal és Szilágyi Lászlóval

Balassa István és Szilágyi László. Vagyis a BalassaBor és a Gizella Pince személyes megtestesítője. A két fiatal borászt sokan ismerhetik, munkájukkal megalapozták az elismerést. Rendszeresen együtt jelennek meg a kiállításokon, borbemutatókon és kóstolókon. Azt mondják remekül kiegészíti egymást a két borászat palettája és ahelyett hogy konkurálnának inkább segítik egymást. Istvánnal és Lászlóval a Szent Tamás dűlőben beszélgettünk.

interjú: Erdős József | fotók: Csáki Szilárd | hegyalja.info

- Két fiatal borász, aki hamar nevet szerzett magának a szakmában. Rendszeresen jelentek meg közösen, mióta vagytok barátok?
Balassa István: 
Lacival együtt jártunk egyetemre, a barátságunk az akkori időkben indult. Az egyetem után már borászként és induló cégek vezetőiként folytattuk és akkoriban fontos volt, hogy racionalizálni tudjuk a költségeinket. Rájöttünk, hogy ha közösen utazunk vagy veszünk részt a rendezvényeken, akkor amellett, hogy nem vagyunk egyedül a ránk terhelődő költségeken is osztozhatunk. Így egy idő után kialakult a közös koncepció és kommunikáció. Amellett, hogy összefogva nagyobb erőt tudunk képviselni fontossá vált az is, hogy a két borászati irányvonal nagyon jól kiegészítette egymást. S akár milyen furcsa is az, hogy ugyan azon a piacon vagyunk jelen, de nem mint ellenfelek hanem inkább mint társak.

A közös megjelenés azóta is tart. Számos rendezvényen találkoztunk már, ahol együtt állítottak ki. A szokásos gondolkodással valóban furcsa, hogy tényleg nem konkuráltok egymással.
Szilágyi László:
Nem is nagyon van olyan hely, ahol ne együtt állítanánk ki. De ezt nem lehet konkurenciaképpen felfogni. Két különböző borász két különböző dűlőportfóliójával a magas minőségre tud törekedni, de ugyan azt a bort úgysem tudja elkészíteni. Innentől kezdve nehezen üti egymást a kettő. Viszont nagyon sokat tapasztaltunk a közös munka során és minden alkalommal valami pluszt kaptunk vagy tanultunk. Így egyértelmű lett, hogy közösen érdemes dolgozni, sokkal többet értünk el, mintha külön-külön csináltuk volna.

Mádon vagyunk a Szent Tamás dűlőben, Hegyalja egyik legkultikusabb helyén.
Balassa István:
Nyilván sok kultikus hely van Tokaj-Hegyalján. A Szent Tamáshoz sok magas minőségű száraz vagy édes bor köthető, amik az elmúlt tizenöt évben próbálták a minőséget a legmagasabb szinten ábrázolni. Olyan hely ez a dűlő, ahol minden borász szeretne birtokolni egy kis parcellát. Büszkék vagyunk arra, hogy ha nem is nagy területen, de nekünk is van itt szőlőnk.
A dűlőportfóliók érdekesen állnak össze, az én esetemben tíz hektárról beszélünk tíz különböző termőhelyen, ami a Tokaji-hegytől Tarcalon keresztül a mádi medencéig terjed huszonkilenc különálló parcellában. Ez logisztikailag egy rémálom, de lehetővé teszi azt, hogy alaposan és mélyen megmutassa a dűlők sokszínűségét.
Szilágyi László: Az én területeim közel tizenöt hektárt tesznek ki három település nyolc dűlőjében. Valóban nagy logisztikát igényel ez, pláne ha hozzátesszük azt is, hogy Tokajban van a székhelyünk, a pincéink és a vendéglátás is ott zajlik. De azt a kitűzött célt, hogy Tokaj-Hegyalját miként lehet a legváltozatosabban és legszélesebb spektrumban bemutatni azt csak így lehet képviselni.

Ha már a száraz borokról is szó esett, akkor hogyan látjátok azt a pár éves kezdeményezés a nagyvilág felé, amiben sokan azon dolgoznak, hogy az aszú mellett a száraz bor is komoly piacot szerezzen magának.
Balassa István:
A borkészítésben alapvető dolog, hogy milyen adottságaink vannak, erre épül a borok minősége és struktúrája. A termőhelyek, Tokaj-Hegyalja tekintetében úgy tűnik kiemelkedő adottságot biztosítanak. Körülbelül ötezer-ötszáz hektáron egy nagyon változatos vulkáni geológiai alapra épülő rendszerünk van, rengeteg különálló termőhellyel. Ez például azt jelenti, hogy egy száraz fajtaborral nagyon sok variációs lehetőséget tudunk mutatni attól függően, hogy milyen dűlőben vagyunk, és mit tudunk leképezni a borban. Ez egy nagyon komoly lehetőség, az elmúlt tizenöt évben odáig jutottunk el, hogy rájöttünk arra, hogy ez az adottság rendelkezésünkre áll, és ez marketing szempontból is nagyon fontos. Igyekszünk a legjobban kihasználni ez az adottságot, ehhez a legegyszerűbb és érthetőbb eszköz a száraz furmint elkészítése, mert ez tudja megmutatni a legjobban ezeket az adottságokat. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy vannak más lehetőségek Tokaj-Hegyaljáról: a borkülönlegességek, a kései szüret, a szamorodni vagy az aszú esetén is ugyan úgy megmutathatóak ezek a különbségek.
Most egy nagyon komoly lehetőség előtt állunk, a száraz furmint a világban felfelé ívelő vonalon van. Ha ezt jó minőségű és ár-érték arányú borokkal meg tudjuk lovagolni, akkor ez a következő öt-tíz évben komoly alapot adhat a borrégió továbbfejlődésében.

Aktívak vagytok a közösségi oldalakon is, nem telik el nap, hogy nem látok egy-egy jól sikerült fotót a dűlőkről, a szőlőről vagy a boraitokról.
Szilágyi László: Nagyon tudatos a bor és a termőhely megközelítése, amit Pisti az előbb részletezett. Nem a megszokott és igényelt bort szeretnénk elkészíteni, hanem azt, amit mi belelátunk a termőhelybe és tudunk maximálisan képviselni. Emellett szinte lépésről lépésre haladva nyíltak meg azok a lehetőségek, hogy hogyan tudnánk ezeket a legfontosabb információkat a közösség tudtára adni. Ehhez jöttek segítségül a közösségi csatornák, amik nélkül ma már nem lehet elképzelni egy tevékenység promócióját. Napi szinten komolyan használjuk ezeket, a kedvelések organikusan nőnek és nem is akarunk felhasználókat vásárolni. Mindez kizárólag azoknak szól, akik érdeklődnek utánunk. Az kétségtelen, hogy ez a lehetőség sokat lendített az információk gyors és tudatos átadásán. A Balassa és Gizella borokon túl pedig Tokaj-Hegyalja és a dőlők is előtérbe kerülnek.

 

#tokajwineregion #tokaj #szarvas #furmint

Istvan Balassa (@balsaidr) által közzétett fénykép,

 
 

#szilvölgy #hárslevelű #tokaj

László Szilágyi (@laszloszilagyi) által közzétett fénykép,

Fiatalok vagytok mind a ketten, de van egy olyan generáció, aki utánatok érkezett a szakmába és már borkészítéssel foglalkozik. Hogyan látjátok őket?
Balassa István:
Nagyon fontos, hogy egy folyamatos evolúció, fejlődés legyen. Mindig jönnek újabb és újabb generációk és a felhalmozott tudásanyag is folyamatosan bővül, ennek ez a normális útja. A tudás alapokat és az egyedi pluszokat össze kell rakni, amiből egy borász személyiségét vagy borászat portfólióját ki lehet alakítani. Arról sokan nem tesznek említést, hogy ez nem egy egyszerű szakma. Mindenki csak a pozitív oldalát látja, pedig ez egy nagyon küzdelmes pálya. Mi a „nulláról” indulva elég szépen megtapasztaltuk ennek a csínját-bínját. Az ifjú generációt, aki lelkesen beleáll a dologba és azt képviseli, amit mi is, a borvidék fejlesztését, hírének továbbadását mi is támogatjuk. Fontos hogy ez a generáció egyre bővüljön, egyre nagyobb tudással és tapasztalattal tudjon dolgozni, és hogy a végtermékben lássuk a mi munkáknak is az eredményét.

Van olyan nap, hogy nem mentek ki a szőlőbe?
Szilágyi László:
Az nagyon ritka! Abban az esetben, amikor itthon vagyunk és nem a borokkal vagyunk úton a nagyvilágban, akkor valamelyik területet igyekszem bejárni.
Balassa István: Úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy ha azt kérdezed, hogy hol van az irodánk, akkor azt mondom, hogy itt!

A képre kattintva galéria nyílik!

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: