2016. 06. 10.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Dűlőutakat keresztelnek el Bodrogkisfaludon

Aktívan dolgozik a Bodrog Menti Borászok Egyesület

Elsőként indította el Tokaj-Hegyalján a bodrogkisfaludi dűlőutak elnevezését a Bodrog Menti Borászok Egyesület. Az egyedülálló kezdeményezés része az elnevezések mellett az, hogy jelzőtáblákkal tájékoztassák a turistákat.

Folyamatosan dolgozik a Bodrog Menti Borászok Egyesület. A 12 taggal tevékenykedő szervezet a Hegyalján született, főként bodrogkisfaludi- és bodrogkeresztúri borászokat és szőlészeket fogja össze.

A céljaik között szerepel a településeken átívelő szőlészeti és borászati kezdeményezések elindítása és támogatása, a szőlőből és borból élő tagok CÉH -szerű érdekképviselete valamint a fiatal szőlészek, borászok támogatása és helyben maradásának elősegítése - tájékoztatott Illés János, az egyesület elnöke.
A társaság segít a belföldi és külföldi tanulmányutak szervezésében, rendezvények lebonyolításában és azok támogatásában, de az önkormányzatok szőlészeti és borászati koncepciójának kidolgozásában, valamint eredetvédelmi koncepciók elkészítésében is részt vesznek.

Dűlőutakat neveznek el
Elsőként indították el Tokaj-Hegyalján a dűlőutak elnevezését május végén. A település vezetése is a kezdeményezés mellé állt és támogatja az országban is ritka akciót.
Az egyesület elnöke közölte: a névadás jogi és technikai előkészítése elkezdődött és már az első négy napban két jelentős technikai és anyagi felajánlás is érkezett a projekt megvalósításához. Illés János hozzátette: a nevek kialakításának folyamata részben a nyilvánosság előtt fog zajlani és az aktuális állásról rendszeresen beszámolnak majd.
A névadással párhuzamosan a Geohoff Kft. támogatásával megkezdődik az utak feltérképezése is, amelyek kezdeténél és kereszteződéseinél tájba illő jelzőtáblákat helyeznek ki. A dűlőutakról térkép is készül, amin a dűlők rövid történeti bemutatása mellett bejelölik a dűlőkben található főbb szőlőfajtákat és leggyakoribb klónjait is. A tervek szerint, ha az ügy támogatása aktív lesz, akkor a későbbiekben mobil alkalmazás is készül minderről.

A Bodrog Menti Borászok Egyesület a Bodrogkisfaludon megvalósítandó kezdeményezést a későbbiekben a szomszéd településekre is kiterjesztené. Mivel a dűlőutak a városok és községek határaiban nem érnek véget, így a borvidékre kiterjedő összefogás válhat az akcióból.

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: