2016. 03. 03.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Itt a Tokaji Dukát!

Kibocsátásra került a Tokaj-Hegyalja helyi fizetőeszköze

Csütörtök délután Mádon jelentették be a Tokaj-hegyaljai térség huszonhét településén használható helyi pénz hivatalos forgalomba helyezését. Ahogy arról korábban már írtunk, a Tokaji Dukát a Hajdúnánáson korábban már sikeresen bevezetett Bocskai Korona alapján jött létre, névértéken lehet váltani, azaz árfolyama a forintéhoz kötött.


fotók: Csáki Szilárd
 
Tatárka József Mád polgármestere az ünnepélyes eseményen elmondta, másfél éve merült fel a gondolat benne és pár vállalkozó szellemű ismerősében, hogy milyen jó is lenne, ha a hajdúnánási mintára Tokaj-Hegyaljának is lenne helyi fizetőeszköze. Mint kifejtette, a legnagyobb előnye az ilyen pénzeszköznek az, hogy értéke helyben marad és emellett közösségépítő hatása van. Az idei év célkitűzése szerinte az lesz, hogy mindenki elkezdje a sajátjának érezni a térségben a Dukátot és minél több elfogadóhely csatlakozzon a programhoz, aminek megvalósításában nagyban segít a Hajdúnánási Holding Zrt., az utalványok kibocsátója. Amint a polgármester elmondta, természetesen most még sok munkát kell befektetni az egész kezdeményezésbe, ám a hosszú távú célok érdekében ezt muszáj felvállalni. A Dukát a soproni Kékfrank, a hajdúnánási Bocskai-, illetve a Balatoni Korona után negyedikként jött létre, mint kis közösségi pénzhelyettesítő utalvány az országban.
 

Tatárka József köszöntő beszéde után jó példát mutatva azonnal vásárolt is közel negyvenezer forint értékben a Tokaji Dukátból.
 
 
Az eseményen megjelent többek közt Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere is, aki a saját tapasztalataikkal kapcsolatban elmondta, az ilyen kezdeményezések akkor működnek igazán jól, ha a szóban forgó települések önkormányzatai is teljes mellszélességgel mögéjük tudnak állni. Ahogy elmondta, a hajdúsági településen már odáig jutottak, hogy minden úgynevezett "bónuszt", azaz nem hivatalos fizetést Bocskai Koronával oldanak meg és ennek kimutatható helyi gazdasági fejlesztő ereje van. Szerinte a legfontosabb üzenete a közösségi fizetőeszköznek az, hogy rávegye az embereket a helyi termékek fogyasztására, arra, hogy egymásra számítsanak az egy helyben élők és folyamatosan segítsék egymás előrejutását. Az általa vezetett tizenhétezer lakossal bíró településen már közel száz helyen lehet fizetni Koronával, viszont szerinte Tokaj-Hegyalján az utalványt elfogadó helyek száma igen gyorsan elérheti akár az ezres nagyságrendet is.
 
Az esemény zárásaként Tatárka József és dr. Horváth Tibor a Hajdúnánási Holding Zrt. programigazgatója aláírták a Tokaji Dukát forgalmazási szerződését, így Mádon már hivatalosan is vásárolhat bárki az új fizetőeszközből.
  
 
 
 
 
 
  
 
 
Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: