2016. 01. 29.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Tokaj lesz Európa Kulturális Fővárosa?

Hegyalja névadó települése is pályázik a 2023-as címre

Debrecen és Veszprém után Tokaj is bejelentette, hogy megpályázza Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Magyarország 2023-ban birtokolhatja újra a fővárosi rangot az Egyesült Királysággal együtt.

A tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott bejelentésben kiemelték, a város kulturális infrastruktúrája valamint a gazdag kulturális-történelmi öröksége és a hagyományai miatt lehet esélyes a pályázaton. A térség országgyűlési képviselője szerint Tokaj és a Hegyalja jelenleg Európa kulturális kapuja keleti irányból, évszázadokkal ezelőtt pedig a szellemi-kulturális kapocs szerepét töltötte be.

Mengyi Roland úgy fogalmazott, hogy Szentpétervártól Párizsig mindenhol egy „hívószó" Tokaj neve, világhíre pedig alkalmas arra, hogy „senki meg ne kérdezze, miért gondoljuk azt, hogy eséllyel indulhatunk ezen a pályázaton.” Az országgyűlési képviselő leszögezte, ekkora lélekszámmal város még nem pályázott az Európa Kulturális Fővárosa kiíráson, mégis Tokaj - a hozzá tartozó huszonhét hegyaljai településsel együtt - alkalmas lesz egy ekkora esemény megrendezésére. Szerinte nem volt még olyan EKF-re pályázó város, amely egyszerre lett volna hagyományokban, kulturális és szellemi értékekben gazdag, világörökségi területen lévő város, mint Tokaj, ez lehet a település ereje és esélye ezen a pályázaton.

Posta György, Tokaj polgármestere elmondta, az elmúlt tíz évben több mint hárommilliárd forintot fordítottak a kulturális infrastruktúra fejlesztésére. Megépült a kulturális és konferencia központ, mellette zöldmezős beruházásként a Paulay Ede Színház, elkészült a Világörökségi Bormúzeum és a 2500 ember befogadására képes szabadtéri Fesztiválkatlan.

A városban a Tokaji Írótábor gyűjti össze évről évre Magyarország íróit és irodalmárjait (idén 44. alkalommal tartják meg), de Hegyalja névadó települése jelentős helyszíne a Zempléni Fesztiválnak és a Tokaji Borfesztiválnak, valamint harmadik éve rendezik itt meg a rangos komolyzenei mesterkurzust, a Crescendo Nyári Akadémiát is. Posta György elmondta, a pályázat elnyerése esetén több beruházás indulna el: „láthatóvá tennék” a tokaji várat, mellette kultúrparkot alakítanának ki és Hegyalja legrégebbi borospincéjét, a Rákóczi-pincét kulturális központtá fejlesztenék, emellett hasznosítanák az 1400-as években épített, a város szívében található pálos kolostort is.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két országnak és városnak ítélik oda. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a lengyelországi Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli a címet. Magyarország eddig egyszer, 2010-ben (Pécs) kapta meg a rangos kulturális elismerést. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát.

-HegyaljaInfo/MTI-

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: