2016. 01. 22.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Szőlő- és borszentelős hétvége Hegyalján

Számos helyen várják Vince-napi szőlő- és borszentelésre a látogatókat Hegyalján. A névadó település mellett Tállyán, Mádon és Sátoraljaújhelyen is lesznek programok, de „alternatív módon” is lehet tisztelegni Szent Vince emléke előtt.

Ötödik alkalommal hívják a borbarátokat szőlő- és borszentelésre Tokajban január 23-án, szombaton a Szerelmi pincesorra. Vince napján a római- és görögkatolikus, a református és az evangélikus egyházak helyi képviselői szentelik meg a szőlőtőkét és a helyi borászok borait. A rendezvény alatt a pincelátogatások (Benkő-, Erdős-, Soltész- és Péter pince) mellett disznótorossal készül a Hotel Kelep, a debreceni Kuckó Művésztanya utcaszínházi társulata pedig népi komédiákkal szórakoztatja a vendégeket.

Tállyán az Oroszlános Borvendéglő hívja Vince napi áldomásra az érdeklődőket. A "Ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince!" mondással összhangban vesszőt vágnak a TállyaWines vincellérével, Koroknay Gáborral, majd azt a kandalló melege mellett „kikérdezik” a 2016-os várható termésről. Hogy ez ne teljen unalmasan négy pincét is meglátogatnak a program részeként, este pedig négy fogásos vacsorával várják a vendégeket.

Mádon is a pincelátogatások kapják a főszerepet Vince napja alkalmából. Szintén január 23-án 10 órától a Szent Tamás dűlő tetején Hornyák Lászlóval, a Holdvölgy pincészet vincellérével lesz szőlővessző vágás, kincskeresés és szőlőtőke szentelés, áldás is a református- és a római katolikus egyház helyi vezetőivel. A program után 25 fős csapatokban zajlik majd a pincészetek látogatása (Zsirai, Demetervin, Szent Tamás, Holdvölgy), minden csapat különböző sorrendben kóstol majd a négy pincében, helyenként 3-3 bort.

Szombat délután várja a vendégeket Erdőbényén az Illés Pince is, ahol maratoni borkóstolót tartanak. A különleges program lényege, hogy tíz óra leforgása alatt 25 fajta bort kóstolnak a vendégek, hozzá hegyaljai ételeket kínálnak. A nem átlagos kóstolóról ITT olvashat részletesebben.

Január 24-én, vasárnap Vince -napi ökumenikus borszentelést tartanak Sátoraljaújhelyen is. A régi hagyomány előtt tisztelegve először megkoszorúzzák Szepsi Laczkó Máté emléktábláját, majd római katolikus templomban a szentmise után megáldják a borokat és azok készítőit.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: