2016. 01. 20.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Maratoni borkóstolás – 25 bor 10 óra alatt Erdőbényén

Csak megfelelő edzettséggel…

Maratoni borkóstolót szervez Erdőbényén az Illés Pince. A kuriózumnak számító élményprogram keretein belül az elmúlt 30 év borait kóstolhatják végig a jelentkezők, tíz órán át huszonöt tétel kerül az asztalra.

Nem az első alkalom az, hogy maratoni kóstolásra hívja vendégeit az Illés Pince. Az erdőbényei borászat életében negyedik alkalommal szervez ilyen jellegű programot, a kezdeményezés eddig mindig sikeres volt.

- 1988-ban készítettem az első boromat. Pontosabban már korábban is készítettem bort, de szerintem az első aszútól számít valaki borásznak Hegyalján – mondta Illés János. – Mindig tettem félre néhány tíz, esetleg száz palackot a jobb évjáratú termésekből, így egy szép készlet gyűlt össze – tette hozzá a borász.
A maratonon viszont ezeknél korábbi évjárat is terítékre kerül, az 1983-ból származó tételt a borász apósa készítette.

Tíz órás kóstolás
A szombat délután kettőkor kezdődő programban huszonöt bort alapból megkóstolnak a vendégek, így egyfajta tanulmányútnak is felfogható mindez.
- Nem mind a huszonöt bor a csúcsbort jelenti, minden évjáratról elmondom, hogy milyen év volt, hosszú volt az ősz, a savak hogy alakultak, volt eső vagy nem, fagyott -e és jégbort lehetett készíteni vagy nem. Fiatalabb tételeket is kóstolunk, például előveszek egy friss száraz hárslevelűt, majd egy 2007-es és egy 2003-ast is. Így az emberek pontosan le tudják követni a bor alakulásának folyamatát – emelte ki a szakember.
Az előbb említett kört egyébként eszenciával is megismétlik. A 2013-as mellé 2006-ból és 1993-ból választottak kóstolnivalót -utóbbi aszúeszencia-, így ezeknél is megtapasztalhatja a vendég az öregedést. Illés János azt mondja, az aszúnak is sok állapota van, a tételek közötti különbséget így érezhetővé tudja tenni.

Az Illés Pincében tavaly nyáron jártunk a Bor, Mámor, Bénye fesztviálon, a képek ott készültek.

Csak megfelelő felkészültséggel
Nagyon gyenge embert nem fogadnak – ez szó szerint igaz. Hiszen fizikai mennyiségben is egy-másfél literről beszélünk, még akkor is, ha a muzeális borok esetében 2-3 centiliter az, amit kóstol a vendég. Ehhez tehát kell az állóképesség, a kóstolás is egy nyilatkozat kitöltésével indul, amiben a vendég vállalja, hogy saját felelősségére vesz részt ezen a programon.
A borász azt mondja, mindezek ellenére még nem volt olyan, hogy valaki csúnyán az asztal alá itt volna magát. A borok mellé ötfogásos étel jár és kilenc boronként negyedórás sétaszünetet tartanak.
A menüsorban a szombati kóstolón egy sertéshúsból készült pincepörkölt lesz nagy szemű házi tarhonyával és házi káposztasalátával, majd ezt fellazítva sajttálat kínálnak. A desszertborok mellé réteseket készítenek. Estére töltött káposzta kerül az asztalra hegyaljai módra valamint egy meglepetés fogás is lesz.

Limitált jelentkezés
Illés János azt mondja, a pincében 11 fokban húsz-harminc embert összetartani a program során, ami nem egyszerű feladat. Ezért harminc főben limitálják a létszámot, a szombati kóstolóra már csak pár hely kiadó. Ilyen jellegű rendezvényt egyébként egyéni kérésre is szerveznek, ebben az esetben tíz főtől már megtartják a maratoni kóstolást.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: