2015. 11. 10.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Átadták a világörökségi bormúzeumot

Interaktív látogatóközponttal gyarapodott Tokaj

Több mint 600 millió forintból, nagyrészt hazai és uniós forrásokból alakítottak ki Világörökségi Bormúzeumot Tokajban. Egy régi romos serház felújításával a város kulturális negyedének utolsó üteme is elkészült.

- A Világörökségi Bormúzeummal egy tudatos és átgondolt fejlesztés utolsó ütemét zárjuk le – ezt Posta György Tokaj polgármestere mondta az intézmény átadó ünnepségén. - Elődöm, Májer János polgármester úr az akkori képviselőtestülettel azt tervezte el, hogy kialakítja a kultúrnegyedet Tokajban. Ennek az első lépése az egykori zsinagóga Kulturális és Konferenciaközponttá alakítása volt, a második a zöldmezős beruházásként megépült Paulay Ede Színház. A harmadik ütem a Világörökségi Bormúzeum, erre a három épületre több mint 2 milliárd forintot költhetett a város a magyar állam és európai uniós források felhasználásával – tette hozzá a városvezető.

A munkálatokat tavaly áprilisban kezdték meg Tokajban, eredetileg 588 millió forintot költöttek volna a felújításra és a tárlatra. A költségvetés azonban módosult, mert a főépülethez közvetlenül kapcsolódó melléképület egy részének felújítását is sikerült megvalósítanunk, ehhez 50 millió forint pluszforrást igényeltek.

- A mai ünnepi alkalom egy adósságtörlesztés is – emelte ki Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. – A világörökségi területek bemutatása az ország több érintet pontján már elkészültek, Tokaj-Hegyalján eddig nem volt ilyen látható. Ezért a mai nap mérföldkő, ami az egész világ számára megmutatja a modern muzeológia eszközeinek igénybevételével, hogy milyen kincs van itt Hegyalján – tette hozzá.

A Világörökségi Bormúzeum négyszintes épületében számos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A hagyományos tárlatok mellett olyan újításokat is alkalmaztak, mint a kerékpáros- vagy az autós Hegyalja túra, vagy a léghajózás Tokaj fölött.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: