2015. 09. 22.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Fél évezredes hagyomány folytatódik Tállyán

Szent Vencel-napi szőlőszentelő búcsú és Őszi Tállya Fesztivált rendeznek

A Szent Vencel-napi szőlőszentelő búcsút és Őszi Tállya Fesztivált szeptember 25-27. között rendezik meg. A közismerten borszerető cseh fejedelem, Szent Vencel a vincellérek védőszentje is egyben. Tállyai hagyománya fél évezredes, az oltárkép, amelyen éppen szőlőt présel, a tállyai római katolikus templom megbecsült ereklyéje.

A részletes programot IDE kattintva éri el!

Az 1600-as évek óta minden ősszel lezajló, az országban és Európában egyetlen ilyen jellegű eseményként számon tartott szőlős búcsú a szüreti időszak kitüntetett eseménye. Az egyházi szőlőszentelő ünnep mellett színes fesztiválprogrammal is várjuk az erre a hétvégére Tállyára érkezőket: nemcsak a tállyai pincészetek várják szeretettel és finom borokkal, több helyszínen a zarándokokat és a borkedvelőket, de nagyszabású közösségi, zenei és gasztronómiai élményben is részesülhet, aki Tállyára látogat.

A háromnapos eseményen hegyaljai kézművesek árusítják termékeiket, esténként olyan népszerű előadók előadásai és rétegzenei vagy populáris koncertjei szórakoztatják a közönséget, mint a Dumaszínház humoristája, Dombóvári István; a Compact Discóból jól ismert DJ, Lotfi Begi, vagy a jazzkedvelők örömére a Louis Armstrong életművét felidéző az Elek István Quartet, akik a népszerű Tállyai BorBár rendezvénysorozat részeként lépnek fel a fesztiválon.

Aki a gasztronómiának és a jó boroknak egyszerre hódolna, Tállya nagymúltú borvendéglőjében, az Oroszlános Borvendéglőben - amely egy csodálatos kúriaépületben, 400 éves, szárnyas tölgyfakapu mögött őrzi egy meghitt, patinás világ hangulatait, történelmi pincéjében pedig a környék legszebb borait - péntek és szombat este is különleges, több fogásos borvacsorán vehet részt, amelynek során megismerheti a hegyaljai, otthonosságra, minőségre és szezonalitásra építő gasztronómiát és a legjobban az ételekhez illő tokaji borokat.

A Szent Vencel-napi ünnepségek keretén belül tavaly a település elhatározta, hogy átfutnak Mádról Tállyára, és elhívnak mindenkit, akinek fontos Tokaj-Hegyalja, az itt élő közösség és az összetartás erősítése. A Mád-Tállya futásra jöttek is szép számmal a futók: a vérbeli profik, a lelkes amatőrök, a dűlők között esténként titokban edzők, a kocafutók, a tájban gyönyörködők, a kicsik és nagyok, a kihívást keresők, az elkötelezett Hegyalja rajongók, a sétálók és a biciklivel nekivágók.

Idén Szent Vencel napján, szeptember 26-án újra útnak indulnak, Mád és Tállya között a borvidék legszebb szőlői és leghangulatosabb épületei sorakoznak, őszi fényekkel megfűszerezve ez az útvonal minden futó álma. Az erre a napra lezárt útvonal mentén a környék borászai kínálják a frissítőt a megszomjazóknak, persze csak azok, akik nem maguk is futnak éppen.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: