2015. 09. 11.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Újabb egyetemi együttműködés Mádon

A kutatásokról és a gyakorlatról szól a kontraktus

Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és Mád önkormányzata. A kar oktatói az ásványtan, a földtan és a hidrogeológia területén végzett kutatásokkal, képzésekkel segítik az önkormányzat borászati tevékenységét, a hallgatók pedig gyakorlaton vehetnek részt és bekapcsolódjanak a kutatásokba.

fotó: uni-miskolc.hu/Lengyel Attila

Az együttműködés keretében a Műszaki Földtudományi Kar (MFK) oktatói és kutatói előadásokkal, rövid távú képzésekkel és közös kutatások végrehajtásával segítik Mád Község Önkormányzatát a borászat és az ásványtani, földtani, valamint hidrogeológiai viszonyok kapcsolatával összefüggésben. A megfelelő tudományos információkra alapozott dűlőszelektált borok minőségének javításával még inkább növelhető a világhírű tokaji bor elismertsége – írja sajtóközleményében a Miskolci Egyetem.

Az MFK nemrégiben fejezte be KÚTFŐ című projektjét, aminek keretében a teljes Tokaj-hegyaljai borvidék geológiai, szerkezettani, vízföldtani és geotermikus adottságaival kapcsolatban is számottevő új eredmény született. Az együttműködés keretében a mádi önkormányzat gyakorlatokon tudja majd fogadni a Miskolci Egyetem hallgatóit, akik a helyszínen kapcsolódhatnak be számos érdekes kutatási munkába.

- Vizsgálni fogják a szőlőket, a borokat, a talajt, de talán a legfontosabb az, hogy ez a stratégiai szerződés az itt élő emberek érdekéről szól. Hiszen ha be tudjuk azt bizonytani, amit mi már tudunk, hogy a világ legjobb bortermelő vidékén élünk, akkor a helyi emberek számára biztosított a munkahely, a borászatoknak pedig a fejlődés – mondta el Tatárka József polgármester Miskolcon az ünnepélyes szerződés aláíráson.

- A borvidék 418 dűlőjéből, ebből a 42 mádi dőlőben nincs két egyforma talajadottság – tette hozzá Szepsy István borász. – Ennek megfelelően nagyon korán kialakult azoknak a dűlőknek a köre (52 dűlő) ezelőtt 400 évvel, amelyekben a többiekhez képest is kiemelt minőséget lehetett előállítani és azt értékesíteni.

Mádnak nem a miskolci az első felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodása. Nyár közepén a Debreceni Egyetemmel írtak alá hasonló szerződést, amiben a tokaji borokat vizsgálják, a cél hogy tudományosan alátámasszák a térség borainak különlegességét.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: