2015. 08. 20.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Bort, mámort… Bényét!

Fesztivál az erdőbényei kertekben

Egyre több látogatót visz Erdőbényére a Bor, mámor, Bénye fesztivál. Az a rendezvény, amit még 2009-ben hat erdőbényei borászat ötleteléséből, lelkesedéséből született. Meg akarták mutatni, hogy létezik egy ilyen hangulatos, kedves falu, sok szép kerttel, szerethető borokkal és sok jó ötlettel. Sikerült!

Azóta szépen kinőtte magát a rendezvény, ebben az évben már megduplázták a résztvevő borászatok számát. A három napos programba pedig helyi és környékbeli éttermek is bekapcsolódtak, így a borkóstolás mellett gasztronómiai élményeket is kínál a rendezvény.

Koncertek, a kicsiktől a nagyokig
Mindegy, hogy egy családi házban kialakított pincészet udvarába vagy egy nagyobb, a vendéglátásra berendezkedett borászatba tért be a vendég, nagyjából mindenhol várta valami.

Mi a Csite pincészetnél vágtunk bele a fesztiválba. A három fiatalember (Király Gellért, Kálmán Gábor, Ruprech Barna) érkezett oda Budapestről. Cseh Tamás dalokat játszottak, minden sallang nélkül az eredeti hangzáshoz hűen, így sikerülhetett megidézni a Bereményi szövegek és Cseh Tamás dallamok pincéhez, szőlőhöz, pályaudvarhoz... és Jégesőhöz jellemző hangulatát.
Sétálni is érdemes és kell is a településen, a helyszínek egymáshoz viszonylag közel vannak. Általában az autós forgalomat alapvetően nem akadályozzák fesztiválozók, a lezárás ellenére mégis előfordult (inkább a kisebb utcákban), hogy zavarta egymást a két lábon járó és a négy keréken közlekedő.

Borkóstolókat is tartottak a rendezvény három napján, ezek egy része ugyan regisztrációhoz kötött volt, ám aki nem a koncertek alatt akart ízlelgetni, az szakértők segítségével ismerhette meg a bényei borokat.
A Bor, mámor, Bénye hangulatához hozzátartozik, hogy a látogatók a fűben pokrócokon ülve élvezik a koncerteket, a napijegy vagy bérlet persze minden programra belépést biztosít. Változatos zenei repertoárt raktak össze a három napra: a komoly- és népzene mellett jazz, alternatív és világzene is szólt.

Bolyongás a föld alatt
Az Illés Pince Erdőbénye főterén áll, kint még nem sejtettük, hogy mit rejt az épület, és persze az, ami alatta van. A családi borászat a legendás Rákóczi pince több ágát foglalja magában, a kétszintes kialakítás önmagában egy kaland. Negyven ezer liter bort tudnak itt elhelyezni, amihez a 10-12 fokos hőmérséklet (ez a nagy mélységnek és a horzsaköves riolittufa kőzetnek köszönhető) optimális körülményeket biztosít. A több száz éves pince pedig igazi borritkaságokat is rejt magában, a saját termelésű különlegességek mellett a bortrezorokban is tárolnak régi, nagy értékű palackokat.

Családbarát fesztivál
A Bor, mámor, Bénye igazán családbarát program, akár gyerekkel, akár házi kedvenccel érkezik a látogató – utóbbiból is volt több. A vendégek többségét fiatal házasok adták kisgyerekkel. A szervezők pedig erre is figyeltek, volt táncház, gyermekkoncert és több kézműves foglalkozás.

A koncertek hangulata is egyfajta sajátosságot hordoz. Erdőbényén nem csinálnak abból gondot, ha a látogató az énestől pár méterre, vele szemben ül le egy pokrócra és úgy élvezi a koncertet. Nincsenek kordonok, mogorva biztonsági őrök és belépés előtti motozás, sőt, igazából színpad sem.
A programokat is úgy rakták össze, hogy egy időben két, maximum három koncert van, de azok műfajban erősen különbözzenek egymástól. A buli végén pedig bőven van idő átérni egy másik helyszín másik koncertjére.

Mi Meszecsinkát láttuk a Karádi-Berger igényesen kialakított udvara tökéletesen beillene az utóbbi időszakban népszerű romkocsmák hangulatába. De nem a rosszabb félébe, hanem abba, amit tudatosan és elegánsan építenek be.

A Bardon Borászat sem okozott csalódást Váczi Eszter koncertjén. A helyet szintén az elegancia jellemzi, a fáklyák pedig sajátos hangulatot teremtettek annak, amit a vendégek ízlelhettek és hallgathattak.

Zárásként a Budaházy-Fekete Kúria Borászat is hatalmas élményt adott. A terület óriási, parkja pedig akkor is különleges lenne, ha oda nem a fesztivál miatt tér be a vendég. A kúriát 1650-ben építették, a hangulatot csak erősítette az, ahogy berendezték az udvart. Maszkuráékat itt is földön ülve vagy ugrálva bulizva élvezhette bárki, a falra vetített Szaffi pedig akár a lelkükben még mindig gyerek vendégeknek is extra meglepetés volt.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: