2015. 08. 18.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Kamarazene, kórushangverseny és zenei utazás

Egy nap Mádon: három ingyenes koncert és az elmaradhatatlan borkóstolás

Kamarazene a borászatban, kórus a zsinagógában, koncert a művelődési házban. A tavalyi siker után a Zempléni Fesztivál programsorozatának részeként idén is megrendezték az Egy nap Mádon elnevezésű eseményt.

Egy nap Mádon: három ingyenes koncert és az elmaradhatatlan borkóstolás. Tavaly már sikeresen vizsgázott ez a különleges kezdeményezés, a Zempléni Fesztivál történelme során nem volt korábban ilyen lehetősége azoknak, akik egy településen belül pár óra leforgása alatt akartak egy ilyen zenei kalandban részt venni.

A három koncertből álló „mádi csokrot” a Royal Tokaji Borászatban kezdhették meg a látogatók. Az egész napos programsorozat célja, hogy a vendégek megismerkedjenek a településsel, a kiemelkedő borokkal és a nívós vendéglátással.
A Royalnál a Vox Arborum Kamarazenei Műhely fogadta a vendégeket. A fafúvós formáció, a középkortól napjaink zenéjéig terjedően, az ezekre a hangszerekre írt, illetve átírható zeneművek felkutatásával és előadásával színesíti a hazai koncertéletet. A fuvola, oboa, fagott összeállításra a barokk és a bécsi klasszikus korban íródott a legtöbb zenemű. Műsorukban Vivaldi, Johann Christian Bach és Haydn művei mellett a mai kor zenéjéből a nagyszerű orgonaművész, zenepedagógus, Kistétényi Melinda tehetséges növendékeinek írt triója, valamint Kevin Haas, Franciaországban élő szerző breton népi motívumokra komponált szvitje hangzott el.

A mádi zsinagógában a több mint tizenöt éves múltra visszatekintő Moran Singers Ensemble kórus lépett fel. Az izraeli énekkar Tokajban és Sárospatakon is adott hangversenyt, repertoárjuk felöleli a klasszikus kórusirodalmat, csakúgy, mint az izraeli kóruszenét. A mádi koncert autentikus helyszínén a szakrális zsidó zenei programjukból adtak ízelítőt.

Zárásként egy európai utazásra hívták a vendégeket Tompos Kátya idegenvezetésével. A koncertet eredetileg a Percze Élményközpontban tartották volna, ám az eső veszélye miatt a művelődési ház színháztermébe kellett átköltöztetni. Mád pedig megint jelesre vizsgázott vendéglátásból, a helyszínváltoztatás miatt az élményközpont autói a zsinagógából és az eredetileg meghirdetett helyszínhez érkező vendégeit is a koncertre szállították. Sőt, az időjárás okozta kellemetlenségeket vendéglátással és Szepsy borokkal kompenzálták.

Tompos Kátya Hrutka Róberttel és zenekarával adott koncertje pedig egy olyan zenei utazás volt Angliától Oroszországig, ahol a közönség nemcsak az angol, a francia, a bolgár, a magyar és az orosz nyelvű dalok között kirándulhatott, hanem a különféle zenei stílusok között is.

Az Egy nap Mádon tavalyi (és nyilván az idei) sikerén felbuzdulva a Zempléni Fesztivál szervezői Tolcsvára is adaptálták a rendezvényt. Augusztus 22-én az Ábrahám Consort tart előadást a katolikus templomban, a Reményi Ede Kamarazenekar a Bormúzeum és Borászati Kultúra Házában ad hangversenyt, míg a Hot Jazz Band a tolcsvai szabadtéri színpadon lép fel.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: