2015. 07. 17.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Fesztivál a kertekben: Bor, mámor… Bénye

Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, world music

Hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált Erdőbényén. A borvidék egyik legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai rendezvényét augusztus 14-16. között tartják. A vendégeket a kulináris élmények, koncertek és a gyermekprogramok mellett tematikus sétákkal, előadásokkal és rengeteg érdekes programmal várják.

A Bor, mámor, Bénye sajátos hangulatát az adja, hogy a koncerteknek és az éttermeknek is az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont. A település egészét bevonják a programsorozatba, a látogatók a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhatunk családias légkörben. A fesztivál célja és különlegessége évek óta az is, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget ad. A zene mellett pedig egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, az író-olvasó találkozóknak és a gyerekprogramoknak. Sokszínű kulturális program, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, illetve az ezekhez komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek – minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

'bényei hangulat a kertekben - fotó: bormamorbenye.hu

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal (akár kisgyerekekkel) is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat a péntektől vasárnapig tartó programon. A borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket, amíg a felnőttek bort kóstolnak.
 

Résztvevők és programok:
Tokaji borok:
Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gigerli Borbár és Bisztro, Gordius Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Olze Borászat, Préselő Borház, Vayi Borászat
Zempléni ízek: Anyukám mondta, Sárga Borház Vendéglő, Gróf Degenfeld Kastélyszálló étterme, Gigerli Borbár és Bistro, Dűlő étterem, Szimplakert, Magita Étterem, Rókabérc Vadászház

A kerti zöldfűszerek közül idén kiemelt szerepet kap a kakukkfű. Ez az erdőbénye határában is termő fűszernövény nem csak a fehérborokhoz illő ételeket teszi ízletesebbé, de teaként, gyógynövényként is sokoldalúan használható. Az idei fesztivál konyháit arra kértük, hogy egy-egy fogást ízesítsenek kakukkfűvel.

Koncertek: Alternatív: Frekin Disco, Blue Motel, SeTamás, Petruska András, Vanmo’ csello / Jazz: Váczi Eszter, Jónás Vera, Kardos-Vázsonyi duó, Szatmári Juli és barátai, Tóth Viktor, Vikukel Dániel, / Komolyzene: Barnabás fuvolaquintett / Népzene: / Csángó Duó, Kiss Gy. László és tárogatós zenekara Világzene: Maszkura és a tücsökraj, Ethnofil, Meszecsinka, Bújdosó Trió, Butterfly Effect / DJ: NaiRobi

Előadások: Erdőbénye építész szemmel – Erhardt Gábor, Pinceépítészet Tokaj-hegyalján – Müller István, A hordók világa – Kalydy András, A Horthy-rendszer modernizációs potenciálja – beszélgetés Ungváry Krisztián történésszel, Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért - Szabó Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa előadása


 

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Mintegy 150 milliárdos fejlesztési csomag érkezik a Zemplénbe

Megjelent a Magyar Közlönyben a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot támogató kormányhatározat. Ennek értelmében a Kormány 149,5 milliárd forintot biztosít a programban foglaltak megvalósítására.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék: