2015. 07. 16.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Tudományos alapokon vizsgálják a Tokajit

Együttműködik a Debreceni Egyetem és Mád

A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Mád önkormányzata. A tokaji borokat vizsgálják, a cél hogy tudományosan alátámasszák a térség borainak különlegességét– adta hírül DE sajtóosztálya.

Tatárka József Mád polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a sajtótájékoztatón. fotó: unideb.hu 

A mádiaknak régi vágya, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét. A Debreceni Egyetem segítségével akarják bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait.
- Ez remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – hangsúlyozta Tatárka József, Mád polgármestere az együttműködést ismertető sajtótájékoztatón, a Debreceni Egyetemen. Hozzátette: a település az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: a Debreceni Egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében többek között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.

- Kutatóink azt elemzik, hogy milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepe, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – sorolta Szilvássy Zoltán.
A rektor hozzátette: az együttműködés keretében további mezőgazdasági, turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.

Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta, hogy a térség gazdaságfejlesztése céljából a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.

- Az új képzőhellyel nem szeretnék csorbítani Eger és Sárospatak oktatásban játszott szerepét, Mádon inkább a kutatásokra helyeznék a hangsúlyt, mivel szinte kimeríthetetlen a kiaknázható vizsgálati területek száma. A közösségi főiskola pedig segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában, hiszen az itt használt borászati technológiák nagyon speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre – jelentette ki a polgármester.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: