2015. 07. 15.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Zempléni Fesztivál: Programok szerte a Hegyalján

Komolyzenei- és jazz koncertek, táncestek, kiállítások 11 napon át

500 fellépő 28 helyszínen 11 nap alatt – ezt kínálja idén a Zempléni Fesztivál. A negyed évszázados jubileumához közelítő rendezvénysorozat megrendezése sokáig veszélyben forgott, de kormányzati támogatással sikerül idén is megtartani az összművészeti programot.

Komolyzenei- és jazz koncertek, táncestek, kiállítások, családi- és gasztronómiai programok – erről szól a 24. Zempléni Fesztivál. A térség legnagyobb kulturális eseménysorozatát idén augusztus 13-23. között tartják, 28 helyszínen 45 programot szerveznek, összesen több mint félezer fellépővel. A fesztivál aranyfokozatú főtámogatója a Tokaj Kereskedőház Zrt., de az állami borászat mellett több mint tíz másik pincészet is aktív résztvevője a programsorozatnak.

A Zempléni Fesztivál hagyományosan a komolyzenéről szól, de jazzkoncertek, táncestek, kiállítások és családi programok is színesítik a kínálatot. Színházi előadások is szerepeltek ugyan korábban a műsorban, de az idén ez kimarad.
Turjányi Miklós fesztiváligazgató a Tokaj Kereskedőház Szegi Pincészetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, tavasszal még nem voltak ismertek a források, így nem tudtak a színházakkal megállapodni. A teljes költségvetésből még tizenöt millió forint hiányzott, ezt a forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította a szervezőknek.
A sajtótájékoztatón Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a Zempléni Fesztivál is része annak a kulturális- és turizmusfejlesztésnek, ami a Hegyalján zajlik és kiválóan példázza az összefogást. A politikus hozzátette, jövőre kevesebb fesztivál lesz az országban, de a Zempléni biztosan azok között szerepel majd, amit támogat a kormányzat, ennek a jele a tizenötmilliós segítség is.

Programok a térségben
Hagyományosan a sárospataki Rákóczi-várban tartják a nyitókoncertet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában augusztus 13-án. Ott lesz a zárás is, akkor a Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar Hollerung Gábor vezetésével Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című darabját adja elő. Az előadás különlegessége, hogy a hangversenyen közreműködik Cakó Ferenc is látványos homokanimációival.
A tavalyi siker után idén is helyszín lesz a Tokaji Fesztiválkatlan. Az évszázados jubileumot ünneplő Csárdáskirálynőt láthatja ott a közönség a Budapesti Operettszínház előadásában Fischl Mónika és Dolhai Attila főszereplésével. Különleges koncertet ad a katlanban a Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórus is, Wolf Katival és Homonnay Zsolttal közösen a hetvenes, nyolcvanas évek legnagyobb slágereit áthangszerelve, Retro Symphonic Rock címen mutatják be.
Tokajban, Mádon és Sárospatakon is fellép a világhírű Moran Singers Ensemble, Széphalomban pedig a Szent Efrém Férfikar ad közös műsort Lackfi János költővel. Sátoraljaújhelyen a Magyar Állami Nép Együttes mutatja be Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen is túl című produkcióját, a Studio 11 pedig Gájer Bálinttal, Kocsis Tiborral, Lányi Lalával és Vastag Tamással Frank Sinatra legnagyobb slágereit idézi fel.
A tavalyi „Egy nap Mádon” rendezvény sikere után újra megrendezik azt, sőt ebben az évben már Tolcsván is tartanak ilyet.
Az Oremus pincészet egy szalonkoncerttel kapcsolódik a Zempléni Fesztiválhoz, sőt Sárospatak idén nyílt két új rendezvényháza, a Cuvée és a Singer is helyet ad majd a programoknak.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: