2015. 07. 12.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

Veterán, de öreg biztosan nem

Lada 1500, Steyr Puch, Ford A modell és Mustang egy versenyben. Hogy lehet ez?

Ezen a hétvégén is nekivágtunk Abaújnak, mint egy héttel ezelőtt. De ellentétben legutóbbi látogatásunkkal, most semmiképp nem akartunk kóstolni..., mert egy Veterán autótalálkozó egészen másról szól. Skoda 100, Kacsa, Ford 'A' modell és Mustang egy versenyben, azonos esélyekkel: Hejcén jártunk a  X. Veterán Jármű Találkozó és Túra alkalmából.

Az elmúlt évtizedekben több autós összejövetelen megfordultunk már, s így személyes tapasztalatok mentén indulva vártuk már az eseményt.  De ez Veterán autókról szólt, az egészen más, mint egy típustalálkozó vagy egy tuningshow…  Itt a gépek 30. betöltött életéve a kiindulási alap. Ilyenkor olyan formák vonulnak fel, amelyeket a mai autógyártók csak szeretnének. Hiszen vének de nem öregek.  Nem csalódtunk: találtunk keletit, nyugatit, kabriót és coupét, farmotorost és orrmotorost, de még mentőt és rendőrautót is.

Az esemény a Hajdúböszörményi Veterán Kultúrális Egyesület rendezésében zajlott, akik szinte már hazajárnak a vidékre, 10. éve látogatnak el Hejcére ezzel találkozóval.

A szombat mindig a túra nap, egyik éven Magyarország környező tájain, a következő éven Szlovákiát érintik. Most épp Kassa volt az úti cél a szombat reggeli indulásnál, ahol egy közös délelőtti program és ebéd után kezdetét vette a túraverseny. A vetélkedni vágyók 32 kérdésre keresték a választ 23 helyszínen a részletes leírások alapján, térképpel, leírással.  De pontokat lehetett szerezni, korhű ruházattal, ügyességi versenyen és szerencsekerékkel is. Aki azt hiszi, hogy ezt nem veszik komolyan téved. Ez kérem verseny volt, s a lóistállót és az "Ó színpadot" pedig MegKellTalálni KéremSzépen….

Mi személyesen a hernádvécsei Hotel VécseCity****Superior udvarán kapcsolódtunk be a napi forgatagba. Egymás után érkeztek szebbnél szebb autók a parkolóba és pattantak ki a „versenyzők” keresni a válaszokat, a „Város a városban” helyszínen. Tény, hogy kiváló házigazda volt a Hotel Vécsecity, s kitűnő helyszín nem csak pihenésre, de ezekkel a gépekkel a fotózásra is.

Illyés András, az esemény főszervezője elmondta, hogy a jelenlevők fele egyesületi tag a többiek csatlakoztak a találkozóhoz, de ez minden éven így van, mivel nehéz mindenkinek az időpont egyeztetés, de ez egy kiváló alkalom mivel minden éven találhatóak újabb résztvevők nagyszerű autókkal. Ugyanez az a helyzet a többi rendezvényen is, amelyet évente megrendeznek, mint például a Veterán Jármű kiállítás, amit az éven már 9. alkalommal hívtak életre.

Hernádvécséről át autóztunk Vizsolyba, hogy a következő állomáson is megnézzük, hogy teljesítenek. Meglepő látvány volt Vizsoly főutcáján  harminc-negyven, vagy akár jó nyolcvan éves autókat látni, s azt hogy a senki se hisz a szemények, hogy egy Ford A modell parkol épp a Vizsolyi Biblia Nyomdája elé vagy épp egy olyan Simca megy el mellette amiből – a tulajdonos elmondása szerint – ez az egy van Magyarországon.

Délután négytől érkeztünk Hejcére a „Kiállítás”-ra. Így nagybetűvel, kiemelve. Autók és motorok. Egyszerre. Eddig is csodálkoztunk, s körbenéztük őket, de így egyszerre még nagyobbat üt, még hangosabban kéri a belső hang: nekem is kell egy ilyen Skoda Felicia.. kacsa.. ezeröcsi. De aki már csinált ilyet tudja, hogy nagy vállalás ez, ha ilyen minőségben akarja valaki tartani. Anyagilag is az, de az tervezhető. Van amit az ember szakemberre kell bízzon ha épp nem tud autót fényezni vagy generátort felújítani otthon, de az apróságokat, amiből több van, leginkább magának kell megcsinálja a tulaj. Energia, akarat, szeretet, elhivatottság nélkül, pusztán mert akarom, nem szabad belekezdeni. S ez meg is látszott ott a helyszínen.

A 44 éves Skoda 100 kormányától kiszállva elhangzott a története is az autónak. A HegyaljaInfonak a tulajdonos azt mesélte, hogy 6 éves korában vette, s ennek bizony már 38 éve. Most már OT rendszám van rajta, és az biztos, hogy soha nem fog megválni az első autójától. A világoskék Ford Mustang épp Hejcén „töltött be” a motorfelújítás utáni 1000. kilométerét. Óvatos szemek vizsgáltak körbe, hogy minden rendben van-e a motortérben. Rendben volt. S ami még biztosan volt: Triumph Spitfire 1500, Automobile Aero 500, VW bogarak, Skoda 105, Skoda 120GLS, Skoda Favorit, Moszkvics, Citroen 2CV

Az este további részében a színpad felé terelődött a figyelmünk az eredményhirdetés után, a felvidéki Man Of The East zenekar érkezett a hard rock világából, szép számú rajongótábort mozgatva meg, majd  kilenctől a Tankcsapda vezényelte le estét, ahogy Lukács Laciéktől megszokhattuk: lendület és nyár esti rock’n’roll.

Hazafelé megegyeztünk: jövőre is jövünk.

 

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: