2015. 07. 07.Hegyalja.info itt: Hírek
 
 

BESTillo – Vigasság a gönci barack árnyékában

Ahol még a szervezők is eredetvédettek

Meglátogattuk a Gönci Barack Vigasságot. A Bestillo pálinka rendezvényén kóstoltunk, koncertet és főzdét látogattunk, kóstoltunk, kisvonatoztunk a várba, kóstoltunk és jól éreztük magunkat.

A két napos vigasságnak a szervező főzde kertje adott otthont. Az igényesen kialakított udvaron számos neves étterem is kitelepült, a Sárga Borház, az Anyukám Mondta és az Ikon is kínált bőven kulináris kalandot.
Tömegnyomorról ugyan nem lehet beszélni a Gönci Barack Vigasság kapcsán, de ez messze nem azt jelenti, hogy kevesen voltak. A viszonylag nagy terület alkalmas volt arra, hogy aki akar, az a színpad előtt rázhatta magát (már persze aki bírta a 30+ fokban) vagy picit hátrébb napernyők alatt nézhette a műsort.

Azt a barackos mindenit…
A kétnapos rendezvény fő fonala nyilván a gönci barackról szólt. Elsősorban a pálinkákkal kapcsolatban gondoltunk erre, de itt „csalódni” kellett. Nyilván a nyitópárlat az eredetvédett pálinka volt (ezt egyébként szimpatikus módon már a belépéskor egy ajándék jeggyel elő is készítették mindenkinek), de gyümölcs, lekvár és sűrítmény formában is kínálták. Gondoltak a családokra is, a kisgyermekeseknek pelenkázóval készültek, a nagyobbak pedig szalmabálákból kialakított játszótéren ugrálhattak.


 
A tűző nap láthatóan nem vette el a kedvét a kóstolástól a vendégeknek, bár az tény, hogy az esti órák a kellemesebb pálinkázást hozták el magukkal.
A HegyaljaInfo stábjának muszáj volt ketté válnia. Mert egyrészt szombat délután már egymást követték a koncertek (Honeybeast, BudapestBár) a színpadon, másrészt a párlatvezetést sem akartuk kihagyni. A zenekarokról fölösleges bármit túlragozni, mindkét csapat profi a maga stílusában. Igényes produkciók voltak, nem a „bő félórás, aktuális tehetségkutató műsor nyertesének/második-/harmadik helyezettje” kategóriából állították össze a műsort.


A Bestillo pálinkákat készítő üzem 2003 óta áll a település szélén, a kezdeti bérfőzés után, 2005-ben alapították a Bestillo márkanevet. A hazánkban elterjedtebb kisüsti technológiával szemben itt az egy lépcsőben, zárt rendszerben készülnek a pálinkák. 
Az elő- és utópárlat között történik a csoda: 80 fok feletti erősségű párlat folyik ki a pálinkaház két berendezéséből, amit mindegyik itt készült Bestillo pálinka esetében 40 alkoholfokosra állítanak be a szintén helyben, itteni kútból készül ionizált vízzel.

Azért 40 fok, mert a tapasztalatok szerint ezen az erősségen ideális az illatanyagok és az íz aránya. A Bestillo pálinkák kivétel nélkül kézzel válogatott, hazai gyümölcsökből készülnek, köztük természetesen a zászlóshajó, eredetvédett gönci barack pálinka alapanyaga is. Ehhez a gyümölcsöt egyébként a cég maga termeli, organikusan gondozza és kíméletesen szüreteli, így lesz a friss érett barackból zamatos, illatos pálinka.
A legismetrebb gönci barack mellett a hagyományosnak mondható (szilva, meggy, alma) ízek mellett a különlegességek is helyet kapnak: birs, vadcseresznye és kökény is szerepel a kínálatban. Szerkesztőségünk extra tippje: a málna cuveé és a több pirosbogyós gyümölcsöt ötvöző Nem egy meggy pálinka.

 

Vártúra helyett
Hát azaz igazság, hogy a két nap alatt kétszer indultunk el a boldogkői várba. Egyszer sem sikerült feljutnunk. Pedig ügyesen bekapcsolták a rendezvény vérkeringésébe, folyamatosan három gumikerekes kisvonat hordta fel és le a vendégeket. A probléma inkább ott kezdődött, hogy rögtön a várnál is volt egy Bestillot kínáló faház. Nagyjából itt törtek meg a terveink mindkét alkalommal, annak ellenére hogy új tárlatokat rendeztek be, megnyitották az egyébként lezárt részt, ahonnan a kilátás is csodálatos. Persze láttunk „bátor vitézeket”, akik fel is mentek, minket ott tartott a gönci barack-, a cigánymeggy- és a birs párlatok bilincse.

A szombat estét a tűzzsonglőrök mutatványával és Garami Gábor funky bulijával zártuk, a boldogkőváraljai hangulat nem nagyon akarta, hogy hazainduljunk. Kár, hogy csak két nap van egy évben, ahol ennyire átjön a fesztiválérzés idefenn.

A nagy visszatérés
A vasárnap persze sokkal visszafogottabb lett a szombatnál. Legalábbis részünkről, mert a közönség láthatóan jobban bírta a fesztiválozással járó fáradtságot. Szabó Balázsék koncertje még ugyan a tűző napon zajlott, a Wellhellora már enyhült az idő. Jah, nem! Pont olyan meleg volt, mint a hétvégén, ennek ellenére iszonyat sokan buliztak Flour Tomiékkal.

Iratkozz fel Tokaj-Hegyalja legfrissebb híreiért
fashion4
fashion4
fashion4

Sajtóközlemény: Tokaj Város Önkormányzata

A Tokaj Város Önkormányzata által vezetett konzorcium 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EFOP-1.5.3-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek” című felhívásra. Az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj – Sárospatak térségben” című támogatási kérelem bruttó 499 925 724 Ft támogatásban részesült, a támogatás formája 100 % vissza nem térítendő támogatás. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Bemutatták az idei Tarcal Bort

Másodszorra is elkészült a Tarcal Bor. A furmint-hárslevelű házasításból készített településbor „alapanyagát” tíz pincészet adta össze.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Több mint 50 millió forintnyi bor kalapács alatt

Huszonnégy termelő harminchárom borára lehet licitálni április 21-én, szombaton Tokajban. Az össz kikiáltási ár meghaladja az ötven millió forintot.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

Szabadtéri színpad épül Sátoraljaújhelyen

Szabadtéri színpad és szabadidőpark is épül a sátoraljaújhelyi Ungvári pincerendszernél. A „zempléni fővárosban” közösségi, szabadidős tevékenységeknek helyt adó rendezvénytér, vásártér, szabadidő park funkcionális egységei valósulnak meg.

 

Címkék:


fashion4
fashion4
fashion4

„Világszínvonalút kell csinálni” – interjú Héjj Dáviddal

Több fejlesztés is indul a tavasszal Tokaj-Hegyalján. A névadó településen elkezdődik sétáló utca rekonstrukciója és a szigeten is építkezni fognak hamarosan. Közben pedig az itt élők is lehetőséget kapnak – egyebek mellett ezekről szólt Héjj Dávid, a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke lapunknak adott interjújában.

 

Címkék: