Véletlen cikk


 


Dugóhúzó tárlat

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Erdőbénye Erdőbénye, Kossuth Lajos utca 24.
 
Telefon: +3647336334
 
Nyitvatartás:

Némedi Varga Zoltán magángyűjteményéből összeállított állandó kiállítás Erdőbényén.

Látogatható:

Kedd-Szombat: 9:00 -17:00

Vasárnap-Hétfő: zárva

 
Weboldal: http://dugohozotarlat.blogspot.hu/
 
Facebook: https://www.facebook.com/dugohuzotarlat/
 
Email: erdobenyemuvhazikszt@gmail.com
 
  
Részletes leírás
 
 

DugóHúzó Tárlat - új állandó kiállítás
Szepsi Laczkó Máté Emlékház
(Erdőbénye, Kossuth Lajos utca 24.)


2017. június 24-én, szombaton a Magyar Bor és Pezsgő Napja alkalmából dugóhúzókat bemutató állandó kiállítás nyílt Erdőbényén a Szepsi Laczkó Máté Emlékházban. A hagyomány szerint az első tokaji aszút elkészítő Szepsi Laczkó Máté kultuszát őrző múzeum 2012-ben került átadásra és azóta is, évente több ezren látogatják főleg a nyári hónapokban.

Egy dugót kihúzni a borospalackból olyan rituálé, amelynek varázslata van. Először eltávolítjuk a védőfóliát - más néven a kapszulát - és a dugóhúzónk hegyével megcélozzuk a dugó közepét. Nézzük, hogyan halad a parafába a spirál és végül lassan kiemelkedik a dugó. Azonnal megszagoljuk, hogy a palackban lévő nektár - az Istenek ajándéka - alkamas-e a fogyasztásra.
Minden jelentősebb európai bortermelő országban található dugóhúzó múzeum, de Magyarországon a meglévő jelentősebb magán és állami gyűjteményekből eddig még nem nyílt ilyen kiállítás, ezért ez hiánypótlónak is nevezhető. 

Némedi Varga Zoltán édesapjával több éve kezdte el a hobbiból a dugóhúzók gyűjtését. Eleinte a Miskolci Régiségvásáron, majd később több helyről vásárolva, illetve ajándékként kapva gyarapodott a dugóhúzók száma. A ma kb. 400 db-os kollekció főleg a kelet-európai, európai dugóhúzókra épül, találhatók benne régi és új érdekes és értékes darabok. Az eddig már több helyen kiállított anyag a remények szerint most olyan állandó helyre kerül, ahol sokan fogják megcsodálni ezeket a mindennapokban is használt eszközöket.


A tárlat bemutatja a dugóhúzó történetét és a vitrinekben valamint a színes tablókon kb. 500 különböző dugóhúzót tekinthetnek meg a látogatók, a régi muzeális tárgyaktól kezdve az új modern darabokig. A kiállítást a dugóhúzó készítést és használatát bemutató filmek is színesítik, de látható majd az is, hogy dugóhúzó nélkül hogyan varázsolható ki a dugó az üvegből.


Az új kiállítás  látogatható:

Kedd-Szombat: 9:00 -17:00

 Vasárnap-Hétfő: zárva