Véletlen cikk


 


Füzéri Tájház

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Füzér 3996 Füzér, Szabadság út 11.
 
Nyitvatartás:

 Péntek, szombat, vasárnap 10.00-16.00

 
 
Weboldal: http://www.fuzervar.hu/index.php/hu/
 
  
Részletes leírás
 
 

Feltehetően a XIX-XX. század fordulóján épült lakóház a többszöri átépítés után nyerte el mai alakját. A hagyományos háromosztatú házra jellemző alaprajzi elrendezéshez kettős istálló-kamra helyiségek kapcsolódnak. A lakóház bejárat mély eresz alatt nyílik, jóllehet emlékezések az egykori állapotot tornácos kialakítással említik. Az épület felett kontyolt nyeregtetőbe az istállóajtó közelében szokványos méretű szénapadlásajtó - tetőkiemelés csatlakozik.

A kertben egyszerű zöldtakaró, fenyőfélék és lombhullató faállomány található. A telek határán betonoszlopokra szerelt, fonatos drótkerítés húzódik. A lakóépülethez, a csűrhöz egy-egy kétszárnyú kertkapu vezet.
 
Csűr és pince
 
Az egyterű, földszintes csűrépület a korábbi tájház felőli kerítés mentén áll. Az épületben utólag kamrát alakítottak ki. Az épület alapfalazatai helyi – környékbeli kőfalazatok. A hagyományos faszerkezetű vázra állított fedélszék, csurgó ereszképzéssel készült. A csűr toldalékát karbantartás jellegű állagóvás során sajtolt cserépfedéssel látták el. Külön említést érdemelnek az ácstokos, egyszerű szerkesztésű deszkakapuk és vasalataik.