Véletlen cikk


 


Református templom (Vizsolyi Biblia)

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Vizsoly 3888 Vizsoly, Szent János út 123.
 
Nyitvatartás:
Május 1­-től szeptember 30-­ig: minden nap: 9:00­ - 18:00
 
Október 1-­től október 31­-ig: 9:00­ - 17:00
 
November 1-­től február 31-­ig: 10:00 - ­16:00
 
Március 1­-től március 31­-ig: 9:00­ - 16:00
 
Április 1­-től április 31­-ig: 9:00­ - 17:00
 
 
Weboldal: http://www.vizsolyibiblia.hu/index.php/turizmus
 
  
Részletes leírás
 
 
Templomunkban, templomkertünkben, egyre több látnivaló várja a kedves turistákat. Az 1590-ben nyomtatott, első magyar nyelvű, teljes fordítású Biblián kívül még számos történelmi emlék, valamint jelenkori fejlesztés, újítás várja az érdeklődőket. Árpád kori templomunk több lépcsőben épült. Az a szentély a 12. és 13. században román stílusban, a hajó rész a 14. és 15. században gótikus stílusban, a torony pedig az 1300-as évek végén.
 
A gótikus stílusban épült vastag falak és a templom körül húzódó erőd fal a századok során, sokszor nyújtott menedéket, a helyi lakosoknak mind a tatárok, törökök hadai elől, de még az 1848-as forradalom idején is.  A templom belső falán látható 12. és 14. századi freskók, Bibliai történeteket, és a magyar történelemből is ismert eseményeket ábrázolnak.
Ilyen például Szent László egyik hőstette, mely a templom északi falán látható. A Vizsolyi Biblia mellett még egy egyedülálló Biblia kiállítással is találkozhatnak a turisták. 
 
E kiállítás a Vizsolyi Biblia után megjelent  kiadásokat tartalmazza, az 1600-as, 1700-as, és 1800-as évekből.  Kiállításunk 2013-ban még bővült egy gyülekezettörténeti gyűjteménnyel is, mely a Vizsolyi Református közösség évszázados múltjába enged betekintést. Itt találhatók az 1700-as és 1800-as évekből pecsétnyomók, jegyzőkönyvek, majd a későbbi korokból, 1940-ből emlékérmek, és egy bekeretezett ezüst metszet is. Ez a metszet a templomot ábrázolja, egy olyan felirattal, ami azt hirdeti, hogy a templom alatt volt a nyomda, amelyben a Bibliát nyomtatták. Az emlékérmeket és az ezüst metszetet Horthy Miklós kormányzó adományozta a gyülekezetnek. 2007-ben Sólyom László akkori köztársasági elnök vizsolyi látogatása során ezüstérmet ajándékozott a gyülekezetnek, ami szintén a kiállítás egyik darabja.
 
A látogatók a templomban találkozhatnak még egy korhű 16. századi nyomdagéppel is. Ezen a nyomdagépen ingyen kipróbálhatják a korabeli Vizsolyi Biblia nyomtatását. Egy klisé segítségével kinyomtathatják maguknak a Vizsolyi Biblia első oldalát emlékül.
Templomkertünk főbejáratánál találkozhatnak a kedves látogatók a nemrégiben épült Mantskovit Bálint könyvesházzal mely egy kávézó is egyben. Itt várjuk a kedves turistákat egy finom kávéval, melyet a könyvesházhoz tartozó két teraszon is elfogyaszthatnak. Eme épület egyik fő turisztikai látványossága, hogy a kazettás álmennyezetét Gaál János a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora tervezte, festette. Egyedisége abból fakad, hogy ezt a kazettás mennyezetet kizárólag Vizsolyba tervezte. Minden kazetta egy-egy néprajzi motívumot ábrázol a Kárpát-medence magyarság által lakott területeiről, valamint néhány idézetet tartalmaz a Vizsolyi Bibliából.   Könyvesházunkban az érdeklődők még vásárolhatnak sok értékes hitéleti és történelmi tatalmú könyveket is, valamit  megtekinthetnek egy 1800-as évekből maradt működőképes aranyozó prést-nyomdagépet is. 
További fejlesztéseket is tervezünk, melyekről az idők folyamán, honlapunkon értesítjük a kedves látogatókat.