Véletlen cikk


 


Encs György Tokaj-Hegyalja Földtani Gyűjteménye

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Tállya 3907 Tállya, Rákóczi út 70.
 
Nyitvatartás:

 Megtekinthető előzetes bejelentkezéssel.

 
Weboldal: http://www.tallya.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=209:encsy-gyoergy-tokaj-hegyalja-foeldtani-gyjtemenye&catid=54:latnivalok-kiallitasok&Itemid=112
 
  
Részletes leírás
 
 

 A gyűjtemény Tállyán a Rákóczi út 70. szám alatt, az Encsy család 1749-ben épült gyönyörű, barokk stílusú, boltíves kapubejáratú családi házában tekinthető meg. Különleges értéke a gyűjteménynek regionális jellege, mivel a Tokaj - Hegyalja és a Zempléni – hegység ásványait, kövületeit, illetve földtani ritkaságait szinte teljes egészében bemutatja.

 
Encsy György a családi ház borházában bemutatott gyűjteményt közkinccsé tette, hogy érdeklődők, turisták, iskolák és tudósok látogathassák, fényképezhessék, illetve tanulmányozhassák.
 
Azért egyedülálló és pótolhatatlan a gyűjtemény, mert megszűntek azok a gyűjtési lehetőségek, melyek révén létrejött ez a különleges kiállítás. E tájjellegű gyűjtemény megnyitása 1983. április 13-án a Magyarhoni Földtani Társulat tállyai rendezvényén történt.
 
A gyűjtemény három fő egységre tagolható:
- fosszillák, kövületek
megkövesedett növények, állatok, teknősök, halak, rovarok, levéllenyomatok, opálosodott faágak melyek mind a földtörténet és az élővilág történetének tanúi
 
- 14 település határából származó ásványok opálok, jáspisok, kalcedonok
 
- régészeti leletek
A Hegyalja híres obszidjából készült pattintott eszközök, szakócák, valamint a későbbi kultúrák agyagedényeinek maradványai, továbbá őrlőkövek és még számos tárgy, mind-mind a vidék egykori népcsoportjának emlékanyaga. 
Megtekinthető előzetes bejelentkezés alapján.