Véletlen cikk


 


Szerencsi Cukormúzeum

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Szerencs 3900 Szerencs, Gyár út 1.
 
Nyitvatartás:

 Felújítás miatt a Szerencsi Cukormúzeum jelenleg zárva tart.

 
Weboldal: http://szerencs.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=131
 
  
Részletes leírás
 
 

 1989. augusztus 17-én, a Szerencsi Cukorgyár centenáriumán avatták fel a gyár százéves történetét bemutató szakgyűjteményt.

A gyártörténeti kiállítás magvát Farkas István gondnok (1909-1993) több évtizedes gyűjtése képezi. A gyár területén álló egykori "finánclaktanya" épületben tekinthetők meg a cukorgyártás történetét, elterjedését, technológiáját, a répacukor előállításának kifejlesztésében kiemelkedő szerepet játszó személyek életét bemutató tárlók, vitrinek és tablók. Dokumentumok, tárgyak és fényképek segítségével követhető itt nyomon a szerencsi cukorgyártás évszázados története, valamint a gyári élet, életmód hétköznapjainak és ünnepeinek históriája.
 
A gyűjtemény önálló egysége szemlélteti a világ cukorcsomagolási kultúráját: a tárlókban öt világrész 48 országából csaknem 800 cukorcsomagolási minta látható.
 
A Szerencsi Cukormúzeum a berlini és a tullini után Európa harmadik cukormúzeuma. "AZ ÉV MÚZEUMA 1997" pályázaton kiemelkedő teljesítményével oklevelet és különdíjat kapott. A múzeum vezetője hosszú évekig Salánki István volt.
 
A szerencsi cukorgyár bezárása miatt a tulajdonos Mátra Cukor Zrt. egy jelképes összegért eladta a nemzetközi hírű üzemtörténeti
kiállítás anyagát és a cukorgyűjteményt a szerencsi önkormányzatnak.
A létesítmény üzemeltetője a Városi Kulturális Központ és Könyvtár lett, majd az intézmény átszervezése után, 2011. augusztus 1-jétől a Szerencsi Általános Művelődési Központ, végül 2013. január 1-jétől a Zempléni Múzeum szakmai irányítása alá került.