Véletlen cikk


 


Sárospataki Képtár

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Sárospatak 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet út 14.
 
Nyitvatartás:

Hétfő: Zárva

Kedd-Vasárnap:10.00-16.00
 
 
Weboldal: http://www.patakikeptar.hu/
 
  
Részletes leírás
 
 

 A Sárospataki Képtár 1968-ban jött létre Béres Ferenc énekművész kezdeményezésére. A kezdetben a Rákóczi Várban működő intézményt a városi tanács tartotta fenn. A képtár gyűjteményei elsősorban adományokból származtak. Béres Ferenc saját képzőművészeti gyűjteményének egy részét adományozta a városnak. Biztatására azonban sok művész is adott kisebb-nagyobb kollekciókat a gyűjtemény gyarapítására.

 
A 70 es években két nagyobb kollekció került az intézmény tulajdonába. Domján József Amerikában élő Kossuth-díjas fametsző művész adományozta saját műveiből és képzőművészeti gyűjteményéből álló anyagát a városnak, 1979-ben pedig Andrássy Kurta János szobrászművész adományozott egy életmű nagyságrendű anyagot. Mind két adomány épület kialakítással is járt. A Domján-gyűjteményt az egykori Szinyei Gerzson pataki tanár tulajdonában lévő házba helyezték el felújítás után. Andrássy Kurta János munkásságát pedig a várnegyedben kialakított egykori katolikus iskola épületben új Képtár épületben (ma Szent Erzsébet út 14.) mutatták be a nagyközönségnek. Ekkor került át a Képtár székhelye a Rákóczi Várból ide. A Képtár 2013 óta újra Sárospatak Városának fenntartásában működik.
 
A Képtár gyűjteményei elsősorban a 20. századi magyar művészet bizonyos korszakait reprezentálják. Gyűjteménye nagyrészt adományként, illetőleg vásárlás útján jött létre.