Véletlen cikk


 


Börtönmúzeum

 

 
Alapadatok
 

 
 
Cím: Sátoraljaújhely 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u 35.
 
Nyitvatartás:

Téli (09.01-04.31)

Hétfő-Csütrötök: 07:30-16:00 
Péntek: 07:30-13:30
Szombat-Vasárnap: Zárva
 
pénztárzárás: 15:30-kor
 
 
Nyári (05.01-08.31)
 
Kedd-Szombat: 09:00-17:00
Vasárnap - Hétfő: Zárva
 
pénztárzárás: 16:30-kor
 
 
Weboldal: http://bv.gov.hu/bortonmuzeum
 
  
Részletes leírás
 
 

 Sátoraljaújhely központjában, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön mellett működik a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye. A tárlat bemutatja a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket, a büntetésüket töltők helyzetét. A látogatók megismerhetik a megtorló, testcsonkító- és halálbüntetéseket, a szabadságvesztés büntetés kialakulását és átalakulását. A tárlat bemutatja a jelenlegi rendszert, a fogvatartottak életét, oktatását, munkáltatását, és művészetét is.

A digitális anyagokat egy adatbank tartalmazza, amelyet kutatók használhatnak. Itt a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó tárgyi emlékek fotóit, leírását, valamint a XVIII. századtól rendelkezésünkre álló emlékek elektronikus másolatát őrzik.
A múzeumban a fogvatartottak által készített kerámia és festészeti alkotások is megtekinthetőek és megvásárolhatóak, amit képzés, vagy szakkör keretében készítenek.
 
Az oktatási intézmények hallgatói a múzeumban alapszintű múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek. A gyermek- és fiatalkorúak a látogatások során szembesülhetnek a bűnelkövetés következményeivel, amely segítheti a jogkövető magatartás és kultúra kialakulását. Arra is van lehetőség, hogy az intézet pedagógusai és pszichológusa rendkívüli osztályfőnöki órát tartsanak, aminek keretében segítséget nyújthatnak a gyermekek számára a látottak feldolgozásához.
A környékbeli iskolák a múzeum szakembereit rendszeresen kérik bűnmegelőzési vagy büntetés-végrehajtási témájú előadás tartására, valamint helyi Bűnmegelőzési Bizottság stratégiai partnerként tartja számon a Kiállítóhelyet.