Véletlen cikk


 


Budaházy-Fekete Kúria Pincészet

 

 
Alapadatok
 

 
Cím: Erdőbénye 3932. Erdőbénye Vörösmarty u 4.
 
Telefon: +36308606261
 
Nyitvatartás:

Egyeztetett időpont szerint

 

Borász: Dávid Rémusz

Szőlőterület: 15ha (Rány Dűlő 5ha, Szent Mihály Dűlő 10ha)

 
Weboldal: http://www.bfk-tokaj.hu/
 
Facebook: https://www.facebook.com/Budahazy.Fekete.Kuria/
 
Email: remusz@hotmail.hu
 
  
Részletes leírás
 
 

Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni.

Filozófia a borok mögött
Borok készítése közben elsősorban a szőlő fajtajellegének, gyümölcsösségének megőrzése a fő célunk. A borok nagyobb százaléka tartályban erjed és érik teljesen reduktív körülmények között. Ez mindig a végleges tétel alapját képezi és ebbe házasítjuk bele 220l-es zempléni Szerednyei hordóban ért vagy esteleg abban is erjedt részt, így izében egy rendkívül komplex, de illatában mégis reduktív frissességet, fiatalos jegyeket hordozó bort kapunk.Területeink:
Szent Mihály dűlő (Olaszliszka): 10,4 ha jelen pillanatban telepítés alatt. 

Rány dűlő (Vámosújfalu):
4.4 hektáros egybefüggő különálló tábla 220X90 térállással, Furmint 30 %, Hárslevelű 30%, Sárgamuskotály 30%, Kövér 10% fajtaelosztással. Talaj főként riolit, szalagos riolit, riolit tufa, illetve egy nagyon kis részen nyiroktalaj. A terület nagy részén a termőréteg 30-40 cm-el a felszín felett kezdődik és csupán 40-50 cm vastag. 2010-es telepítésű alacsonykordonos rövidcsapra metszett tőkéinken 80-100dkg szőlőt hagyunk minden évben, melyet nagyrészt a szezon eleji hajtásválogatással már szabályozunk. Növényvédelmi filozófiánk lényege, hogy az egészséges, jól táplált növény megvédi magát, így eleve elkerülhetők a fertőzés okozta problémák. A növény „gyomra” a talaj, így számunkra a legfőbb feladat a földben már meglévő tápanyagok felvehetővé tétele, mely a növény gyökérzetének egészségesen tartásával, kértevő mentesitésével hiperparazita gombákkal (trichoderma asperellum, beauveria bassiana) érhető el.

Folyamatos lomb, gyökér labor vizsgálatokkal „kérdezzük” meg a növényt, hogy mire van szüksége, így megelőzve a tápanyaghiány kialakulását, illetve a mikro-makro elemek egyensúlyának felborulását. Mindezek mellett még használunk a talajjavításra ásványokat: Dudaritot, Zeolitot, Alginitet, melyeknek 2-100um őrleményeit a levélre is kijuttatva egyéb jótékony hatásait is kihasználjuk pl. biztosítja a növény nyomelemigényét, gátolja a rovarok, gombák szaporodását. Megfelelő gyakorisággal ezeket a szereket használva gyakorlatilag megvédtük a növényt. Amennyiben mégis megjelennének kártevők, illetve gombás fertőzések a szőlőben, úgy Bordoi lé+ kén nsc-vel, illetve baktériumokkal és az ezek segítségével elállított rovarölő szerekkel védekezünk (minden szer a biológiai gazdálkodásban engedélyezett). 

 Feldolgozás
A megfelelő szüreti időpont kiválasztása után ládás szüreteléssel behordjuk a feldolgozás helyére a szőlőt, ahol, ha nem megfelelő a hőmérséklet (max 18 C°), akkor lehűtjük és megkezdjük a fürtök egyenként kézzel való átválogatását, mely során esetleges levél és szármaradványoktól megtisztítjuk és csak a teljesen egészséges fürtük kerülnek a présbe. Teljes fürtösen préseljük a szőlőt a prés hűtőköpenyével a cefrét folyamatosan 16-18 C° fokon tartva oxigénmentesen, amit a préseléshez hasznát védőgázzal érünk el. 24 órás must ülepítés után kiválasztott technológia függvényében tartályba vagy hordóba kerülnek a borok, ahol irányított erjesztéssel erjednek ki.

Díjazott boraink:

2013 Furmint: legjobb Tokaji Furmint Tokaj Grand rendezvényen
2013 Christmann Hárs: Bordeaux, Chalenge Du Vin 2014 Aranyérem, Párizs, Vinalies Internationales 2014 Ezüst érem
2013 Pompás: Bordeaux, Chalenge Du Vin 2014 Aranyérem, Párizs, Vinalies Internationales 2014 Ezüst érem
2014 Sárgamuskotály: Bordeaux, Chalenge Du Vin 2014 Ezüstérem
2015 4:20 Callange du Vin 2017
ezüstérem
2015 Chrisstman Hárs Magyarországi Református Egyáz bora 2017

 

 

 


 

Róluk írtuk korábban